avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Autorizatie de constructie
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Autorizatie de constructie

Buna ziua.
Vreau sa construiesc o casa cu parter de 102mp suprafata utila si 125mp suprafata construita intr-o zona fara gaz si canalizare. Pentru a platii autorizatia de constructie cei de la primarie ne-au stabilit valoarea impozitabila cu 130% mai mare ca valoarea estimata a constructiei, astfel ca ne-au cerut o taxa de 1600 lei. Au spus ca nu conteaza ca nu avem toate utilitatile. Se poate asa ceva?
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 11:00, 13 Octombrie 2015
Valoarea impozabila se stabileste la primarie in baza unor normative stabilite/ aprobate la nivelul consiliului local. Consilierii, primarul si vice-primarul sunt alesi de catre locuitori si ulterior ar trebui sa voteze in numele acestora. Functionarul de la primarie respecta doar hotararile consiliului local.
Potrivit codului fiscal, art 267, alin 3, si alin 15

(3) Taxa pentru eliberarea unei autorizaţii de construire pentru o clădire care urmează a fi folosită ca locuinţă sau anexă la locuinţă este egală cu 0,5% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcţii.
...
(15) În cazul unei autorizaţii de construire emise pentru o persoană fizică, valoarea reală a lucrărilor de construcţie nu poate fi mai mică decât valoarea impozabilă a clădirii stabilită conform art. 251.
[ link extern ]

din norme pct 138
[ link extern ]

(3) În cazul lucrărilor de construire a clădirilor proprietate a persoanelor fizice, dacă valoarea de proiect declarată în cererea pentru eliberarea autorizaţiei de construire este mai mică decât valoarea impozabilă determinată în condiţiile art. 251 alin. (3) din Codul fiscal, taxa se calculează prin aplicarea cotei de 1% sau reduse cu 50%, după caz, asupra valorii impozabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul deviz pentru impozitare la cererea unei autorizatie de constructie. scutaruion scutaruion Buna ziua. Am cateva intrebari si sper sa ma puteti ajuta. Am depus o cerere pentru emitere autorizatie de constructie in loc. Targu Mures, casa P+M ... (vezi toată discuția)
Taxa autorizare constructii si regularizarea taxei la receptia lucrarilor misuhyl misuhyl cum se calculeaza taxa de autorizare si cum se calculeaza regularizarea (vezi toată discuția)
Regularizare taxa autorizatie / taxa isc ikozma ikozma Buna ziua, Am vazut ca s-a mai discutat subiectul acesta, insa tot nu am inteles exact cum se face regularizarea. Valoarea lucrarilor declarata la ... (vezi toată discuția)