avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Intoarcere din CCC - schimbare loc (localitate) de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Intoarcere din CCC - schimbare loc (localitate) de munca

Buna,
ma aflu in urmatoarea situatie:
imi expira CCC, doresc sa ma intorc la servici, insa angajatorul imi spune ca postul pe care eram angajat s-a desfintat (ca urmare a incetarii contractului de prestari servicii pe care angajatorul meu o avea cu compania in sediul caruia imi prestam munca) si imi ofera un post similar, dar intro localitate aflata intrun alt judet! Ce drepturi am in acest caz? Marturisesc ca am 2 copii mici si nu-mi este deloc usor sa accept sa ma despart de ei de L-V pentru a ma deplasa intrun alt judet. Am inteles ca OUG 111/2010 obliga angajatorul sa nu ma concedieze timp de 6 luni dupa intoarcerea din CCC, dar nu stiu daca-i permite ca unilateral sa-mi schimbe si locul muncii. Ce se intampla daca refuz relocarea?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:30, 9 Octombrie 2015
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca.

2. Asadar, persoana aflata in CCC are dreptul sa revena la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin.3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.

Interpretarea textului de lege este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

Asadar, textul de lege nu prevede o durata fixa pentru interzicerea concedierii .

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

5.
Ce se intampla daca refuz relocarea?


Probabil se va decide concedierea dvs.
Ce se intampla in situatia in care eu trebuia sa ma intorc la serviciu cu data de 05.09.2015 si in data de 06.09.2015 mi se da un preaviz de 20 zile lucratoare in care se specifica faptul ca nu poate sa imi ofere nici un post, urmand ca in data de 02.10.2015 sa primesc decizia de desfacere a contractului individual de munca.
Dupa 6 zile isi da seama ca greseste si mi se comunica ca va anula preavizul si decizia de desfacere a contractului de munca si imi va propune un post de consilier juridic in Cluj. Reamintesc faptul ca eu eram angajata pe perioada nedeterminata la o firma cu sediul in Cluj dar locul muncii este in Zalau, str. Unirii, Nr.13. Aceasta anulare produce efecte retroactive?
Nu trebuie sa primesc si eu o notificare prin care se modifica locul muncii? Aceasta notificare in ceea ce priveste locul muncii poate sa mi-o dea cu data de 05.09.2015 avand in vedere ca decizia se va anula astazi?
In situatia in care eu nu sunt de acord cu postul respectiv, angajatorul poate desfiinta postul si pot sa beneficiez de indemnizatie de somaj?
1. Daca nu va mai poate primi pe postul avut anterior de dvs. inseamna ca acesta s-a desfiintat si, daca dvs. refuzati un alt post oferit de angajator, va poate concedia cu art. 65 din Codul muncii (desfiintarea postului).

2. In urma unei astfel de concedieri puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
@ aaramin

Angajatorul are posibilitatea de a revoca decizia de concediere, atat timp cat instanta de judecata pe anularea deciziei de concediere.

Modificarea locului de munca se face cu acordul partilor si numai in anumite situatii unilateral de catre angajator.
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil NKL2111 NKL2111 Buna ziua, Eu sunt in ccc si am optat pentru varianta cu 1 an, adica pe 20 noiembrie 2013 trebuie sa ma intorc la serviciu. Astazi am fost anuntata ca ... (vezi toată discuția)
Incetare cmi dupa revenirea din ccc Nkl Nkl As vrea sa stiu cat timp este \\"obligat\\" angajatorul sa mentina un angajat dupa intoarcerea din concediu crestere copil. Conform legii inteleg ca pana la 6 ... (vezi toată discuția)
Obligatiile angajatorului einforlk einforlk Buna ziua! Eu sunt in concediu de crestere a copilului pana la 1 an, adica 11 luni.Dupa aceasta perioada ma reintorc la munca.Firma la care lucrez o sa se ... (vezi toată discuția)