Buna seara. Am fost angajata cu contract pe 2 ore salariul net fiind de 221 ron,angajata din luna ianuarie 2014... in luna iulie2014 am intrat in concediu prenatal. Nu am beneficiat de acei 85% din salariu pe toata perioada concediului prenatal respectiv postnatal, decontati de stat ulterior, deoarece nu cunosc legea foarte bine, iar contabila nu m-a anuntat de lucrul acesta....Am aflat de acesti banuti dupa 1 an de zile de la o alta colega de serviciu care si ea a nascut la randul ei ..... Si culmeaaaa, m-am reintors dupa data de 21 septembrie 2015 la acelasi serviciu. Vreau sa ma confrunt cu angajatorul meu :( :(.... Imi mai pot recupera banutii??:(
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator, va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate
Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3): a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
1. - Ati depus certificatele medicale de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) la angajator?
- In cazul in care ati depus certicatele medicale si nu vi s-au platit atunci puteti proceda cum v-au spus colegii mei mai sus.
2. Puteti beneficia se de concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani si de indemnizatia aferenta daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) ati avut venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
3. Spuneti data nasterii copilului si ce statut ati avut in fiecare din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.