avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier cu parasirea locului si vatamare ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier cu parasirea locului si vatamare corporala din culpa.

Buna ziua. Am fost implicat intr-un accident rutier acum 3 luni cu un moped, vina a fost a mea, nu am acordat prioritate, i-am taiat calea pe romaneste. Victima nu a avut decat cateva zgarieturi si o sperietura zdravana. In prima faza am vrut sa chem salvarea si politia, dar victima a zis sa facem amiabila si sa nu ne complicam cu politia. Am acceptat, aici a fost greseala cea mare. In saptamana urmatoare cand trebuia sa ne intalnim sa mergem la asigurari, nu a mai vrut sa vina si dupa cateva zile a venit cu certificat medico-legal in urma accidentului. Binenteles ca am ajuns la politie, ni s-au ridicat permisele la amandoi pentru parasirea locului accidentului pentru 3 luni fara drept de cirulatie. Am facut mai multe cerereri de eliberare a unei dovezi, inclusiv la parchet. Am primit raspuns ca ei nu pot decat sa prelungeasca dovada, nu sa o elibereze, doar politia are acest drept. Ok pana aici,insa am inteles ca dupa cele 3 luni eu intru la urmarire penala pentru vatamare corporala. Ce ma intereseaza pe mine: pot sa merg la politie cu hartia de la parchet si sa cer eliberea unei dovezi de circulatie pana la solutionarea dosarului? Pentru ca la cum se misca sistemul si lucrurile in tara, stau fara carnet pana la anul pe vremea asta sigur, asta insemnand servici pierdut si multe altele. Multumesc anticipat, toate cele bune!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 15:09, 12 Octombrie 2015
ART. 338
Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia
(1) Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.
(3) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când:
a) în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
c) conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;
d) victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 89 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (2): art. 89 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (3) lit. a): art. 89 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (3) lit. b): art. 89 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (3) lit. c): art. 89 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (3) lit. d): art. 89 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată

ART. 75 OUG 195/2002
Accidentul de circulaţie este evenimentul care întruneşte cumulativ următoarele condiţii:
a) s-a produs pe un drum deschis circulaţiei publice ori şi-a avut originea într-un asemenea loc;
b) a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puţin unui vehicul sau alte pagube materiale;
c) în eveniment a fost implicat cel puţin un vehicul în mişcare.
#M5
d) *** Abrogată

Va fi angajata raspunderea penala sub aspectul savarsirii infractiuni de parasire a locului accidentului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parasirea locului accidentului costinandrei costinandrei Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea situatie intr-un dosar de urmarire penala cu scopul de a afla parerea dvs. privind existenta infractiunii de ... (vezi toată discuția)
Dosar penal pentru vatamare corporala si fuga de la locul accidentului stelutza_tl stelutza_tl Buna seara, Am o problema si as avea nevoie de un sfat al unui avocat. Dintr-un conflict verbal al sotului meu cu un sofer de taxi ( soferul de taxi a ... (vezi toată discuția)
Dosar fuga de la locul accidentului scorpionul10 scorpionul10 Daca am fost scos de sub urmarie penala pentru vatamare din culpa(victima a avut 3 zile ingrijiri), se justifica inca mentinerea incadrarii de fuga de la ... (vezi toată discuția)