avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bun propriu sau bun comun
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bun propriu sau bun comun

Bună ziua!
Sunt în proces de partaj de 3 ani și se pare ca urmeaza sa se termine. Între timp m-am recasatorit si vreau sa va intreb urmatorul aspect:daca voi dobandi imobilul din partajul cu fostul sot, acesta va fi considerat bun comun cu actualul sot? Intreb acest lucru intrucat el are ceva probleme cu o executare silita pe o suma mare si nu vreau sa ma trezesc ca mi se pune sechestru pentru partea actualului meu sot.
Multumesc pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Alabastru2015 , utilizator 14:59, 23 Octombrie 2015
bunurile ce va vor reveni in urma acestui partaj se vor considera bunuri proprii
Sunt bunuri proprii.
Este bun propriu intrucat provine dintr-un partaj inceput cu fostul sot.
Mulțumesc pentru raspunsurile primite.
Conform noului Cod Civil, art. 680 renunţă la efectul declarativ (asa cum era in vechiul cod civil), instituind efectului constitutiv al partajului.

Conform Noului Cod Civil, partajul convenţional produce efecte fie de la data încheierii actului de partaj, fie de la data stabilită de părţi, dar ulterioară datei actului de partaj.

În cazul partajului judiciar, acesta produce efecte de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de partaj.

Potrivit noului Cod de procedură civilă prevede - art. 938 alin.1 ”Hotărârea de partaj are efect constitutiv”.

În privința partajului judiciar, art. 66 alin. (2) din legea de punere in aplicare a noului Cod civil stabilește că dispozițiile Noului Codul Civil sunt aplicabile atunci când ”cererea de chemare în judecată a fost introdusă după intrarea lui în vigoare”, adica 01.10.2011.

Prin urmare, intrebarea dvs este una foarte interesanta care s -ar putea sa va ridice probleme in practica. Mai ales ca intabularea in CF va fi facuta pe numele dvs acum, in baza hotararii care va ramane definitiva.

Alte discuții în legătură

Partaj in timpul unei noi casatorii - ce implicatii exista adrianaparaschiv adrianaparaschiv Buna ziua, Am o dilema si va rog un raspuns: daca m-am recasatorit, fara a avea proces de partaj din prima casatorie, intra in masa partajabila a unui ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa recasatorie adina grecu adina grecu Am divortat acum un an si nu am reusit inca sa facem partajul.Anul care vine as vrea sa ma recasatoresc insa nu stiu daca facem partajul dupa, bunurile ... (vezi toată discuția)
Radiere notari carte funciara Minodora Sorian Minodora Sorian Buna ziua, printr-o sentinta judecatoreasca de partaj, se hotaraste ca imobilul bun comun intra in proprietatea sotiei, urmand sa-i plateasca sotului o ... (vezi toată discuția)