Buna ziua,
Indiferent la a cata casatorie sunteti, in masa partajabila a acestei casatorii, daca se ajunge din nou la divort, intra doar BUNURILE REALIZATE IN COMUN IN PERIOADA CASATORIEI RESPECTIVE!
Nu-i o tragedie ca nu ati facut partajul de pe urma celeilalte casatorii. Ar fi bine sa-l dezbateti doar ca sa nu existe probleme legate de acea veche casatorie. Bunurile nu intra intr-un eventual nou partaj.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Buna ziua,
Bunurile vor fi bunuri proprii ale dumneavoastra, nu bunuri comune cu actualul sot. Dar actualul sot ar avea dreptul la 1/4 din acestea, daca dumneavoastra decedati inaintea sa.
multumesc mult pentru rapiditatea raspunsului! m-am linistit :)
multumesc frumos! asta incerc sa fac, dar nu reusesc sa ajung la un acord cu fostul sot care este plecat din tara de peste 10 ani..as vrea sa evit cheltuieli inutile de taxa, etc. pe de alta parte, creditul ipotecar il suport integral, luna de luna, la una din case, la cealalta toate utilitatile, chiar daca nu e locuita, nu pot nici sa vind, nici sa intrerup plata ratelor sau datoriile curente (ar creste si mai mult cu penalizarile)..cit de curind tot va trebui sa incheiem cumva. Oricum, o lectie invatata.
numai bine!
O dată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Civil, art. 680 renunţă la efectul declarativ al partajului, instituind efectul constitutiv al partajului, accentuând caracterul de dispoziţie al acestuia.
Conform Noului Cod Civil, partajul convenţional produce efecte fie de la data încheierii actului de partaj, fie de la data stabilită de părţi, dar ulterioară datei actului de partaj.
În cazul partajului judiciar, acesta produce efecte de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de partaj.
Noul Cod de procedură civilă prevede în art. 980 alin.1 ”Hotărârea de partaj are efect constitutiv”.
Prin urmare, data dobandirii bunului in urma partajului va fi situata in timpul casatoriei actuale.Problema nu este una simpla....
Nu cred ca este deloc asa. Bunul respectiv este in patrimoniul dnei de dinainte de casatorie. Cum sa fie bun comun cu actualul sot? Art. 680 spuna ca devine proprietar exclusiv, nu ca devine proprietar la momentul partajului. Este o diferenta aici.