avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj in timpul unei noi casatorii - ce implicatii ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj in timpul unei noi casatorii - ce implicatii exista

Buna ziua,

Am o dilema si va rog un raspuns:
daca m-am recasatorit, fara a avea proces de partaj din prima casatorie, intra in masa partajabila a unui eventual nou partaj, bunurile dobindite in urma finalizarii partajului din prima casatorie?
In citeva detalii: din prima casatorie exista 2 proprietati. Una achitata integral, una pe credit ipotecar, achitata 25%. NU stiu ce imi va revenii in urma partajului, dar chiar in situatia de 50-50, as vrea sa stiu daca aceasta valoare va intra in drepturile noului sot.
Din prima casatorie, am o fata de 21 de ani si nu as vrea sa privez mostenirea ce i-ar reveni, de o noua imparteala..

Multumesc.

Ultima modificare: Luni, 10 Iunie 2013
adrianaparaschiv, utilizator
Buna ziua,
Indiferent la a cata casatorie sunteti, in masa partajabila a acestei casatorii, daca se ajunge din nou la divort, intra doar BUNURILE REALIZATE IN COMUN IN PERIOADA CASATORIEI RESPECTIVE!
Nu-i o tragedie ca nu ati facut partajul de pe urma celeilalte casatorii. Ar fi bine sa-l dezbateti doar ca sa nu existe probleme legate de acea veche casatorie. Bunurile nu intra intr-un eventual nou partaj.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Buna ziua,

Bunurile vor fi bunuri proprii ale dumneavoastra, nu bunuri comune cu actualul sot. Dar actualul sot ar avea dreptul la 1/4 din acestea, daca dumneavoastra decedati inaintea sa.
multumesc mult pentru rapiditatea raspunsului! m-am linistit :)

multumesc frumos! asta incerc sa fac, dar nu reusesc sa ajung la un acord cu fostul sot care este plecat din tara de peste 10 ani..as vrea sa evit cheltuieli inutile de taxa, etc. pe de alta parte, creditul ipotecar il suport integral, luna de luna, la una din case, la cealalta toate utilitatile, chiar daca nu e locuita, nu pot nici sa vind, nici sa intrerup plata ratelor sau datoriile curente (ar creste si mai mult cu penalizarile)..cit de curind tot va trebui sa incheiem cumva. Oricum, o lectie invatata.

numai bine!
Ultima modificare: Luni, 10 Iunie 2013
gi-jane2, moderator
O dată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Civil, art. 680 renunţă la efectul declarativ al partajului, instituind efectul constitutiv al partajului, accentuând caracterul de dispoziţie al acestuia.

Conform Noului Cod Civil, partajul convenţional produce efecte fie de la data încheierii actului de partaj, fie de la data stabilită de părţi, dar ulterioară datei actului de partaj.

În cazul partajului judiciar, acesta produce efecte de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de partaj.

Noul Cod de procedură civilă prevede în art. 980 alin.1 ”Hotărârea de partaj are efect constitutiv”.

Prin urmare, data dobandirii bunului in urma partajului va fi situata in timpul casatoriei actuale.Problema nu este una simpla....
Ultima modificare: Marți, 11 Iunie 2013
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
Nu cred ca este deloc asa. Bunul respectiv este in patrimoniul dnei de dinainte de casatorie. Cum sa fie bun comun cu actualul sot? Art. 680 spuna ca devine proprietar exclusiv, nu ca devine proprietar la momentul partajului. Este o diferenta aici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bun propriu sau bun comun Alabastru2015 Alabastru2015 Bună ziua! Sunt în proces de partaj de 3 ani și se pare ca urmeaza sa se termine. Între timp m-am recasatorit si vreau sa va intreb urmatorul aspect:daca ... (vezi toată discuția)
Recasatorita- urmeaza partaj din prima casatorie! consecinte?? adrianaparaschiv adrianaparaschiv Buna ziua, Eu am divortat in urma cu un an, dupa o casatorie de 20 ani, in urma careia au rezultat 2 copii (unul este inca minor). Fostul sot a parasit tara ... (vezi toată discuția)
Drepturile sotilor la bunurile obtinute inainte de casatorie, dar cu ipoteca pe perioada casatoriei ariad ariad Sotul meu a cumparat inainte de casatorie, cu un an, o casa, prin credit ipotecar pe o durata de 15 ani. Bunul ipotecat este chiar casa. As vrea sa stiu care ... (vezi toată discuția)