avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu Medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu Medical

Buna seara,

In cazul in care firma la care lucrez se dizolva, iar eu beneficiez de concediu medical in urma unui infarct, voi mai putea beneficia de plata acestui concediu? Firma nou infiintata imi poate plati acei 75% din salariu daca ma angajeaza?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:34, 13 Octombrie 2015
Firma noua nu va poate plati concediu medical, decat daca perioada acestuia este dupa data inceperii activitatii la societatea respectiva.

OUG 158/2005
art.32
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie.

Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 62. - În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
....

ART. 67
(1) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul. Persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2), art. 23 alin. (2) şi la art. 32 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, vor ataşa la certificatul de concediu medical Cererea-tip privind solicitarea indemnizaţiei de asigurãri sociale de sãnãtate, al cãrei model este prezentat în anexa nr. 9.
(2) Pentru situaţiile prevãzute la art. 17 alin. (4), art. 32, 33 şi 53, certificatul de concediu medical se va depune la plãtitor pânã cel mai târziu la sfârşitul lunii în care s-a eliberat certificatul medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical dupa lichidare societate Ruslana1 Ruslana1 Buna ziua, As avea nevoie de o lamurire: sunt in concediu medical; in cazul in care societatea la care lucrez intra in lichidare, iar eu raman fara loc de ... (vezi toată discuția)
Sunt în concediu medical si angajatoruangajatorul închide fabrica !! Alexa ionuț Eugen Alexa ionuț Eugen Ce acte trebuie să îmi elibereze angajatorul si cum procedez pentru a obține banii pe concediul medical ???? (vezi toată discuția)
Concediul medical NICULAE MIHAELA NICULAE MIHAELA Buna ziua,tatal meu a avut un accident de munca in data de 15 06 2017 (fractura coloana si operatie la picior ,fractura glezna )astazi 6 07 am fost instiintata ... (vezi toată discuția)