Fiind pasager intrun autoturism care astepta sa vireze in intersectie am fost loviti din spate de alt autoturism(pe 13 Iulie 2009). Am fost vatamat( contuzii coloana cervicala si lombaro-sacrala - 30 zile concediu medical) iar dupa controlul de la spital am fost chemat la politie ptr declaratie. Acolo am declarat ca nu doresc sa deschid ancheta penala sau civila impotriva vinovatului si nu merg la IML, verbal am stabilit sa imi achite refacerea unor probleme survenite la dantura. Nefiind contactat de catre vinovat la 3 zile am anuntat politistul care a mediat initiala intelegerea si a intocmit PV. Am fost contactat pana la urma de vinovat care s-a angajat sa imi plateasca, dar nu tot ce am pierdut de pe urma accidentului, doar refacerea unei plombe, motivand lipsa banilor.(nu doream decat suma de 1000 ron motivand: costul tratamentului, refacerea minora a danturii, acoperirea pierderilor salariale in urma CM)
INTREBARE: se mai poate lua vreo masura impotriva vinovatului daca acestra nu coopereaza?
VA MULTUMESC ANTICIPAT!
Sunt doua posibilitati sa mergeti la politie sa reveniti asupra declaratiei initiale si sa va constituiti parte civila cu respectiva suma,explicand ca intre dvs.si persoana respectiva a existat o intelegere prealabila care nu s-a materializat.Mai este o varianta,aceea de a chema persoana respectiva cu care sa faceti o chitanta la notar,cum ca va datoreaza respectiva suma,pe care trebuie sa o plateasca pana la o anume data.Daca semneaza,obtineti banii pe cale judecatoreasca.Cred totusi ca prima varianta este mai realizabila.
Singura solutie viabila pe care o vad eu este sa mergeti la politie si sa faceti revenire asupra declartiei care v-a fost luata dupa controlul e la spital motivand faptul ca ati fost in stare de soc si nu ati dorit sa luati decizii la cald. Anexati la declaratie toate documentele medicale eliberate de spital , rezultatele analizelor , cheltuielile medicale generate de accident , copia dupa concediul medical si constituiti-va parte civila vatamata cu contravaloarea tuturor acestor cheltuieli .
Mai mult ca sigur ca individul a fost "atent" cu politistul si tocmai de aceea a si fost anuntat ca ati fost la politie fiind nemultumit de faptul ca nu va despagubeste conform intelegerii. Astfel veti pune presiune pe el fiindca dupa ce se inchide dosarul puteti sa va luati adio de la recuperarea vreunei sume de bani!
Mai e si o alta varianta, dar din pacate, nimeni nu o practica. E varianta despagubirii persoanei vatamate prin ASIGURAREA RCA a cond. auto vinovat de accidentarea suferita.
Problema pe care o veti avea va fi asupra cuantumului sumei ce o veti primi drept despagubire , intrucat exista divergente de opinie si asigurarile au tot interesul sa acorde cat mai putin. Pe de alta parte, desi suntem o tara europeana, marea parte a firmelor de asigurari inca nu platesc despagubiri pe cale amiabila pentru vatamari corporale,motivand ca nu pot calcula cuantumul lor, urmand ca instanta sa faca acest lucru, potrivit probelor. Datorita acestei practici, incepe "circul" intre cond. auto vinovat si victima, primul fiind obligat sa suporte din buzunar paguba( desi are o asigurare RCA care acopera teoretic tot prejudiciul creat), pentru a-si salva permisul de conducere si a scapa de existenta unui dosar penal si cel de-al doilea, victima, nestiind ce sa faca: va primi banii sau nu?
De aceea eu apreciez ca trebuie mai intai sa va adresati impreuna cu persoana vinovata, la firma de asigurari, atat pentru daune materiale ( spitalizare, medicamente, etc) cat si pentru cele morale, pentru a vedea ce va raspund. In situatia in care veti fi refuzati, puteti cadea la intelegere ca sa fiti despagubit direct de persoana vinovata , dar ar fi bine sa dati o declaratie la notar sau plata sa fie efectuata printr-un cont bancar, pentru ca persoana sa se poata indrepta impotriva firmei de asigurari sa isi recupereze banii ulterior, indreptindu-se impotrva Asiguratorului ( ar fi bine sa ii spuneti si varianta aceasta).
In situatia in care nu veti ajunge la nici o intelegere si veti da curs plangerii penale, cand dosarul va ajunge in instanta, sa aveti grija sa intoduceti asiguratorul lui in procesul penal si sa cereti ce acesta sa va plateasca despagubirile ( veti avea o garantie ca veti intra in posesia banilor ce vi se cuvin!).
multumesc pentru ajutor!
Imi convine varianta cu despagubirea prin asigurare, astfel as cere si daune morale.
Conteaza daca asiguraturul vinovatului e o firma din Bulgaria si despagubirea se face pe cartea verde?
Faza cu vinovatul si politaiul: mentionez ca politaiul l-a anuntat in urma cererii mele si luand nr de la conducatorul autoturismului avariat( si acesta fiind nemultumit ca nu isi recupereaza decat o parte din prejudiciu). politaiul a insistat ca daca vinovatul nu se tine de promisiune sa il anunt .
Vinovatul e anul 5 la medicina si nu as vrea sa ii fac dosar penal, doar sa recuperez prejudiciul.
Dvs ar trebui sa va ganditi in primul rand sa va recuperati cheltuielile si abia dupa aceea la studentul de la medicina care daca ati fi fost motociclist v-ar fi omorat pe loc!
Parerea mea ca nu veti primi nici un ban , nici de la asigurator , nici de la student , pana nu solicitati daunele in cadrul dosarului penal. Mai ales ca asiguratorul va cere o copie dupa dosar si va vedea ca nu ati solicitat daune!