angajamentul de plata al unui salariat constituie titlu executoriu?
conform preverilor art 32 din Legea 22/1969 "- La constatarea unei pagube în gestiune, persoana rãspunzãtoare poate sã-si ia un angajament scris pentru acoperirea acesteia; angajamentul scris constituie titlu executoriu "
Codul de procedura civila Art. 641. - (1) Titlurile executorii, altele decât hotãrârile judecãtoresti, pot fi puse în executare numai dacã sunt învestite cu formulã executorie.
(2) Cererea de învestire cu formulã executorie se solutioneazã de judecãtoria în circumscripþia cãreia se aflã domiciliul sau sediul creditorului
Din cele anterior mentionate rezulta ca angajamentul de plata trebuie investit cu formula executorie prin judecatorie?
in baza acestui titlu executoriu se poate executa garantia depusa in numele salariatului la banca?
legea 22 este lege speciala, deci se aplica cu prioritate, doar ca trebuie sa investiti angajamentul cu formula executorie conform codului de procedura civila.
Avand in vedere ca noul Cod al muncii nu mai prevede angajamentul de plata si decizia de imputare ca titluri executorii, asta presupune ca, pentru a se obtine titlul necesar se impune investirea acestuia si nu nulitatea lui. Pe aspectul unei investiri, trebuie sa va adresati unui executor judecatoresc. Iar pe viitor, sa tineti seama de art. 254, alin. (3) din Codul Muncii - In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
In cazul producerii de pagube pentru a executa garantia depusa in banca, banca solicita titlu executoriu .
ce pot face in acest caz? , angajatul recunoaste ca a produs paguba ,este de acord sa i se retina din garantia constituita .