avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 277 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu

Buna ziua, sunt insarcinata in 28 saptamani si as dori sa stiu de cand m apot apuca de acte pentru concediu de maternitate , si ce acte imi sunt necesare! Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: andreeachireaa , utilizator 12:28, 2 Noiembrie 2015
Va referiti la concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) sau la concediul crestere copil (CCC) pama la varsta de 1 an sau 2 ani?
buna ziua, la amandoua!
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23.
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...

Art. 24.
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.

(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...

2. Pentru concediul de maternitate nu va trebuie alte acte decat certificatl medical eliberat de medicul curant ginecolog (primul certificat) si apoi de catre medicul de famile (pana se implinesc cele 126 de zile).

3. Concediul pentru crestere copil (CCC) se acorda incepand cu ziua urmatoare a ultimei zile de concediu de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.

4. - Catre sfarsitul concediului de maternitate faceti cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC pana la varsta de 1 an sau 2 ani (depinde pentru ce varianta optati).
- In termen de 60 de zile lucratoare de la terminarea concediului de maternitate depuneti la Primarie cererea tip si actele pentru indemnizatia pentru CCC.
- Cerea tip si adeverinta tip de venituri (Anexa 2) precum si lista de acte necesare le procurati de la Primarie.

- Actele cu caracter general, pentru indemnizatia pentru CCC, sunt:

• actul de identitate al solicitantului;
• certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie;
• certificatul de persoana cu handicap al copilului, dupa caz;
• adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte indeplinirea conditiilor;
• adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate sau, dupa caz, alte dovezi, din care sa reiasa ultima zi de concediu de maternitate;
• declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca solicitantul nu beneficiaza in acelasi timp de indemnizatie de maternitate
• declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte natural sau, dupa caz, o alta persoana (parinte adoptiv, tutore) nu beneficiaza de aceleasi drepturi;
• declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;
• dovada eliberata de autoritatile competente, de angajatori sau, dupa caz, declaratie pe
propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului;
• dovada eliberata de autoritatile competente sau, dupa caz, declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
• dovada eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte incadrarea solicitantului intr-una din situatiile speciale de eligibilitate (au beneficiat in ultimele 12 luni de indemnizatie de somaj, si-au insotit sotul/sotia intr-o misiune permanente in strainatate etc.)
• alte acte necesare, dupa caz, stabilirii dreptului, prevazute in normele metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG 111/2010.

- Din actele de mai sus le depuneti numai pe acelea care se potrivesc situatiei dvs.

EXISTA VREO DIFERENTA DE BANI ATUNCI CAND DECLARI CA STAI IN CCC 1 AN SAU2?
OUG 111/2010
art.2 (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:

a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;

b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
---

In acest caz :
- ISR = indicatorul social de reverinta , are in prevezt valoarea de 500 lei

- indemnizatia pentru CCC cu o durata de 1 an este cuprinsa intre 600 lei si 3400 lei

- indemnizatia pentru CCC cu o durata de 2 ani este cuprinsa intre 600 lei si 1200 lei

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere al copilului si risc maternal de alaptare gygabi2001 gygabi2001 Buna ziua. Dupa cele 126 zile de concediu pre si postnatal as lua cele 120 pentru risc maternal de alaptare, fiind medic si nu exista spatiu separat pentru ... (vezi toată discuția)
Concediul pentru cresterea copilului - demersuri + durata postnatal sorina_a_b sorina_a_b As dori sa stiu ce demersuri sunt necesare in vederea acodarii concediului si a indemnizatiei de crestere a copilului. O alta nelamurire se refera ... (vezi toată discuția)
De unde si cati banuti primeste o mamica care a lucrat ? Ana-ion Ana-ion Buna ziua, sunt pe cale sa nasc primul copil si din pacate nu sunt lamurita cati banuti trebuie sa primesc de la stat si de unde. De asemenea unde sa depun ... (vezi toată discuția)