avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul pentru cresterea copilului - demersuri + ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul pentru cresterea copilului - demersuri + durata postnatal

As dori sa stiu ce demersuri sunt necesare in vederea acodarii concediului si a indemnizatiei de crestere a copilului.

O alta nelamurire se refera conditiile necesare pentru acordarea CCC - trebuie efectuate toate cele 126 de zile ale concediului de maternitate sau este suficient sa fie efectuate cele 42 de zile de postnatal ?

Concret, concediul acordat de medicul de familie acopera deocamdata 45 de zile de postnatal, adica pana la 30 septembrie a.c. Dupa aceasta data pot depune dosarul pentru acordarea indemnizatiei sau trebuie efectuate si restul zilelor (18) ramase din postnatal?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:53, 21 Septembrie 2010
1.Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu mai au, din motive neimputabile lor, calitatea de asigurate daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
In situatia copilului nascut mort sau in situatia an care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate

2.Concediul pentru cresterea copilului se acorda, la cerere, oricaruia dintre parintii copilului daca o perioada de 12 luni in ultimul an, anterior datei nasterii copilului, a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit (venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege).

Concediul pentru cresterea copilului poate fi solicitat oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, dar numai dupa efectuarea concediului medical de maternitate.

Conditii cumulative: este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid; are, in conditiile legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei; locuieste impreuna cu copilul pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia.

Cererile pentru acordarea indemnizatiei si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare se depun la primaria pe raza careia solicitantul isi are domiciliul.

Actele necesare
actul de identitate al solicitantului;
certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie;
certificatul de persoana cu handicap al copilului, dupa caz;
adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte indeplinirea conditiilor;
adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate sau, dupa caz, alte dovezi, din care sa reiasa ultima zi de concediu de maternitate;
declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca solicitantul nu beneficiaza in acelasi timp de indemnizatie de maternitate
declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte natural sau, dupa caz, o alta persoana (parinte adoptiv, tutore) nu beneficiaza de aceleasi drepturi;
declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;
dovada eliberata de autoritatile competente, de angajatori sau, dupa caz, declaratie pe
propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului;
dovada eliberata de autoritatile competente sau, dupa caz, declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
dovada eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte incadrarea solicitantului intr-una din situatiile speciale de eligibilitate (au beneficiat in ultimele 12 luni de indemnizatie de somaj, si-au insotit sotul/sotia intr-o misiune permanente in strainatate etc.)
alte acte necesare, dupa caz, stabilirii dreptului, prevazute in normele metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta.
sorina_a_b a scris:

As dori sa stiu ce demersuri sunt necesare in vederea acodarii concediului si a indemnizatiei de crestere a copilului.

O alta nelamurire se refera conditiile necesare pentru acordarea CCC - trebuie efectuate toate cele 126 de zile ale concediului de maternitate sau este suficient sa fie efectuate cele 42 de zile de postnatal ?

Concret, concediul acordat de medicul de familie acopera deocamdata 45 de zile de postnatal, adica pana la 30 septembrie a.c. Dupa aceasta data pot depune dosarul pentru acordarea indemnizatiei sau trebuie efectuate si restul zilelor (18) ramase din postnatal?



1. Dupa data nasterii copilului depuneti o cerere la anagajator la care atasati copie de pe certificatul de nastere al copilului in care solicitati acordarea CCC.
Acesta va emite o decizie de suspendare a c.i.m. in baza art.51 alin.1 lit.a C.mun.

2. Conditia prevazuta de lege pentru a beneficia de indemnizatie este ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit

3. Acordarea indemnizatiei in cazul mamei se va face numai dupa efectuarea obligatorie a celor 42 de zile de concediu postnatal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul postnatal mirabela bruma mirabela bruma a-si dori sa stiu ce inseamna concediul post natal cum se aplica si daca in cazul meu ca pfa este valabil si unde trebuie sa merg sa-mi obtin dreptul asta daca ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere al copilului si risc maternal de alaptare gygabi2001 gygabi2001 Buna ziua. Dupa cele 126 zile de concediu pre si postnatal as lua cele 120 pentru risc maternal de alaptare, fiind medic si nu exista spatiu separat pentru ... (vezi toată discuția)
Somaj -prenatal crysstyle crysstyle Vreau sa stiu daca pot intra la 33 saptamani de sarcina din somaj in concediu prenatal? (vezi toată discuția)