avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de crestere al copilului si risc maternal de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de crestere al copilului si risc maternal de alaptare

Buna ziua. Dupa cele 126 zile de concediu pre si postnatal as lua cele 120 pentru risc maternal de alaptare, fiind medic si nu exista spatiu separat pentru sectie pentru alaptare. Dupa aceasta perioada pot eu sau tatal copilului sa cerem indenizatie de crestere al copilului? Si cererea de indemnizatie de crestere al copilului unde se depune? Ma gandesc ca concediile pre- si postnatal si riscul pt alaptare se depun la institutia unde lucrez. Mentionez ca nu am luat concediu de risc maternal si momentan sunt in 37 sapt de sarcina si inca lucrez. urmeaza sa iau concediul prenatal in cateva zile. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:19, 6 Iulie 2015
1. - Puteti lua concediu de risc maternal si apoi concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- Certificatele medicale se depun la angajator care le plateste.

2. Daca mai aveti 63 de zile pana la nastere medicul curant ginecolog (sau medicul de familie) este obligat sa va acorde concediul de maternitate.

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...

4. De concediul crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta poate beneficia oricare din parintii copilului daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) a avut venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate.

5. CCC se acorda incepand cu ziua urmatoare aceleia in care se termina conecdiul de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.

6. - Actele necesare pentru indemnizatia pentru CCC se depun la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu care ati intrat in CCC.
- Faceti cerere catre angajator ptin care solicitati suspendarea contractului individual de munca pentru a intra in CCC pana la varsta de 1 an sau 2 ani (depinde pentru ce varianta optati).

7. Actele necesare pentru indemnziatia pentru CCC:

• actul de identitate al solicitantului;
• certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie;
• certificatul de persoana cu handicap al copilului, dupa caz;
• adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte indeplinirea conditiilor;
• adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate sau, dupa caz, alte dovezi, din care sa reiasa ultima zi de concediu de maternitate;
• declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca solicitantul nu beneficiaza in acelasi timp de indemnizatie de maternitate
• declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte natural sau, dupa caz, o alta persoana (parinte adoptiv, tutore) nu beneficiaza de aceleasi drepturi;
• declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;
• dovada eliberata de autoritatile competente, de angajatori sau, dupa caz, declaratie pe
propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului;
• dovada eliberata de autoritatile competente sau, dupa caz, declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
• dovada eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte incadrarea solicitantului intr-una din situatiile speciale de eligibilitate (au beneficiat in ultimele 12 luni de indemnizatie de somaj, si-au insotit sotul/sotia intr-o misiune permanente in strainatate etc.)
• alte acte necesare, dupa caz, stabilirii dreptului, prevazute in normele metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG 111/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal si concediu prenatal feliciaburducea feliciaburducea Buna ziua, Ma intereseaza daca pot sa-mi iau inainte de a naste atat concediu prenatal ( 120 zile) cat si cel de risc maternal ( inca 120 zile) , in total ... (vezi toată discuția)
Risc maternal Fely39 Fely39 Buna seara!Lucrez din data de 23.05.2014.Sant insarcinata in 26 saptamani si sunt in risc maternal.Riscul maternal se termina in data de 03.03.2015.Pot sa-mi ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. sunt însărcinată in 24 de săptămâni, eu stiu ... Bmihela Bmihela Buna ziua. Sunt însărcinată in 24 de săptămâni, eu stiu ca sunt 2 tipuri de concedii in timpul sarcini unul este risc de sarcina de 120 de zile pe care ... (vezi toată discuția)