avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie

Buna,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Daca ai lucrat ca si consilier juridic de la 20 ani pana la 60, fara pauza si iti faci dosar de pensie cu 5 ani mai devreme, cat la suta iti taie din pensie?

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: SimonaC25 , utilizator 14:24, 14 Octombrie 2015
1. In cazul pensiei anticipate partiale se diminueaza pensia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.

2. - La data cand impliniti varsta standard de pensionare pensia anticipata partiala se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta si se elimina diminuarea.
- Se va emite o noua decizie de pensie pentru limita de varsta.
Si cum pot afla cam ce suma se va lua pe luna pana la implinirea varstei de pensionare? Va multumesc!
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
...

Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6.
...

Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.

(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.


2. Dupa cum vedeti nu vi se poate spune ce cuantum al pensie veti avea.
Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia anticipata master25 master25 Buna ziua! Sunt nascuta in 25 octombrie 1956, sunt cadru didactic din 1 septembrie 1976 pana in prezent. Din toti acesti ani, am lucrat 8 ani cu o jumatate de ... (vezi toată discuția)
Depasire stagiu minim cotizare daiciulescugica daiciulescugica Buna seara, ma intereseaza sa stiu daca se adauga procent suplimentar la calcul pensie pentru limita de varsta,care sa fie in functie de anii cu care s-a ... (vezi toată discuția)
Mod calcul pensie caesara7 caesara7 Buna ziua ,stimati domni! In primul rand,va rog sa-mi spuneti daca modul de calcul al pensiei tine cont de salariul din ultimii 2 ani lucrati? In al II-lea ... (vezi toată discuția)