In primul rand,va rog sa-mi spuneti daca modul de calcul al pensiei tine cont de salariul din ultimii 2 ani lucrati?
In al II-lea rand:
Tatal meu s-a nascut pe data de 01.01.1954, are o vechime in campul muncii de 41 de ani si 2 luni(fara a adauga stagiul militar,deoarece nu are varsta de 65 de ani )si nu a lucrat in conditii deosebite.
S-a angajat pe data de 08.05.1972-31.12.2014
Stagiul militar :16.10.1974 pana pe data de 11.02.1976.
Va rog frumos ,sa-mi spuneti care este modul de calcul al pensiei anticipat partiale.
1. Pentru un barbat nascut in ianuarie 1954 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. Poate solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 65 de ani, in ianuarie 2019;
- pensie anticipata partiala, la 60 de ani, adica oricand de acum inainte;
- pensie anticipata (fara diminuare), oricand de acum inainte, daca ar avea un stagiu de cotizare la pensie de 43 de ani.
2. Pensia se calculeaza tinand cont de veniturile pentru care s-a platit contributia pentru pensie in toti anii de munca.
3. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 65
...
(4) Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
...
Art. 67
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 65 alin. (4) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.
(2) Transformarea pensiei anticipate partiale in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin. (1), se face din oficiu.
Art. 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
...
Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr.6.
...
Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.
(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
...
Pensia anticipata
master25
Buna ziua! Sunt nascuta in 25 octombrie 1956, sunt cadru didactic din 1 septembrie 1976 pana in prezent. Din toti acesti ani, am lucrat 8 ani cu o jumatate de ... (vezi toată discuția)
Pensie
SimonaC25
Buna,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Daca ai lucrat ca si consilier juridic de la 20 ani pana la 60, fara pauza si iti faci ... (vezi toată discuția)