avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Modificare cuantum pensie alimentara versus modificare ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Modificare cuantum pensie alimentara versus modificare program de vizita minor!

Buna!
In urma unei hotarari judecatoresti definitive data in luna iulie a acestui an, s-a stabilit un program de vizita minor, cu preluare la dimiciliul tatalui o luna, respectiv august si o pensie alimentara raportata la ~17% din venitul tatalui ce trebuia platita retroactiv, de la data introducerii actiunii de divort, si anume din 2013.
Eu, ca mama am respectat sentinta prin faptul ca desi mi-a fost foarte greu sa-mi dau copilul de nici 3 ani la niste persoane necunoscute pt el (pt ca minorul nu-si vazuse tatal de la 4 luni jum, fiind practic un necunoscut), desi tatal nu si-a respectat hotararea de a achita pensia retroactiv, a inceput sa ii plateasca prin mandat postal doar sporadic contravaloarea pensiei de intretinere in jur de 25% din cuantumul stabilit de instanta lunar.
Colac peste pupaza, tot el a introdus actiune in instanta de a i se micsora contravaloarea pensiei alimentare pt faptul ca nu lucreaza, acum eu fiind nevoita sa fac o intampinare la cererea lui de chemare in judecata.
Intrebarea mea este daca eu pot stipula in intampinarea ce tr sa o depun in 25 zile si modificarea programului de vizita al minorului (si sa revin asupra custodiei exclusive pe care am cerut-o si obtinut-o in prima instanta insa s-a modificat in apel in custodie comuna), sau pot face o cerere reconventionala ce poate tine loc de intampinare, prin care sa cer in special modificarea programului de vizita?
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 20:15, 16 Octombrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
INTR-UN SINGUR INSCRIS FORMULATI INTAMPINARE SI CERERE RECONVENTIONALA,PRIN intampinare va faceti aparari privind cererea reclamantului,prin reconventionala solicitati pretentiile dvs.Sansele de a obtine ,,custodie''exclusiva sunt reduse,regula este de exercitare a autoritatii parintesti in comun.
Din pacate pensia va fi micsorata daca nu are venituri sau acestea s-au diminuat. Numai ca se va aplica pentru viitor. Ceea ce are de platit din urma va trebui sa achite. Puteti pune in executare silita hotararea si nu sa asteptati sa va trimita cat considera necesar (dar asta numai daca are pe numele lui alte bunuri mobile sau imobile).

Cat despre schimbarea aceea ce s-a dispus in urma cu 3-4 luni (custodia si programul de vizitare) - ca regula generala - ele se pot modifica in functie de schimbarile concrete intervenite in viata de famlie si in relatia copil-parinte, numai ca in cazul dvs timpul este prea scurt si doar neplata pensiei nu va determina pronuntarea unei alte solutii decat cea initiala.

Va puteti sfatui cu un avocat si analiza sansele unei astfel de actiuni din partea dvs.
Ulterior deschiderii actiunii de micsorare a pensiei alimentare de catre tata, eu ca mama si reprezentant legal al minorului i-am facut plangere penala la Parchet pentru neplata pensiei de intretinere stabilita prin hotarare judecatoreasca, din cunostintele mele stiu ca penalul tine in loc civilul.
Pot solicita instantei executarea hotararii judecatoresti vis-a-vis de pensia alim. sau amanarea primului termen pana la rezolvarea plangerii penala de catre Parchet?
Cum ar fi mai corect?
Multumesc!
Daca am facut plangere la Parchet care ar fi urmatorii pasi pt a pune in executare silita hotararea? Se ocupa Parchetul de acu? Sau tr sa cer eu in instanta?

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie intretinere ContSters129337 ContSters129337 Buna seara. In urma cu 8 ani am divorțat. S-a stabilit atunci ca pensia alimentara sa fie fixa si raportata la salariul de atunci al tatalui copilului. Tot ... (vezi toată discuția)
Schimbarea domiciliului copilului Gugiu Alina Claudia Gugiu Alina Claudia Bună! Sunt o mama a unei fetite de 5ani, sunt despărțită de tatăl acesteia de 3ani,in acest moment este cineva în viața mea. Copilul are custodie comuna ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara si drept de vizita gabi.b gabi.b Ultima pensie alimentara a fost stabilita cand salariul minim pe economie era 670 lei. Fosta concubina a solicitat majorarea pensiei alimentare acum la ... (vezi toată discuția)