avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Taxa judiciara de timbru e deductibila?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Taxa judiciara de timbru e deductibila?

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns: In urma rezilierii contractului de inchiriere, s-a constatat ca, chiriasul nu a lasat spatiul in starea in care l-a preluat la semnarea contractului. Daunele sunt substantiale si, pentru ca nu ne-am inteles amiabil, a fost dat in judecata. Pentru depunerea cererii s-a platit la Primarie o taxa judiciara de timbru, o suma mare, de aprox 100.000 lei.Intrebare:
1. Aceasta taxa se inregistreaza direct pe cheltuieli deductibile sau nedeductibile? Sau intra in valoarea cladirii si se amortizeaza?
2. Avand in vedere ca momentan nu mai avem chirias, cheltuiala cu amortizarea este deductibila?
Va multumesc.
Toate cele bune.
Cel mai recent răspuns: LuminitaT , utilizator 11:23, 19 Octombrie 2015
In principiu, taxele judiciare de timbru intra in categoria cheltuielior de judecata care se solicita (prin cererea de chemare in judecata sau ulterior prin completarea actiunii) a fi platite de catre partea care a pierdut procesul. Cititi cu atentie hotararea instantei si dicutati cu avocatul cauzei.
Deci Taxa judiciara de timbru nu se inregistreaza ci se incaseaza efectiv si se inscrie la "venituri exceptionale" care se compenseaza partial cu cheltuielile efectuate cu procesul ("cheltuieli exceptionale").
Daca partea nu o plateste, Hotararea instantei este titlu executoriu ce poate fi pus in executare printr-un BEJ.

Cheltuiala cu amortizarile mijloacelor fixe sunt deductibile in limita stabilita legal, indiferent daca aveti sau nu chiriasi.

PS
Sunteti contabila ?
Multumesc pentru raspuns. Da, sunt contabila. Marturisesc ca intrebarile sunt pentru a cunoaste si alte opinii ...Am citit pe un site de specialitate ca aceasta taxa se inregistreaza pe cheltuieli de exploatare, si anume contul 635 (in opinia mea nu este corect). Nu m-am mai intalnit cu acest tip de speta. Referitor la hotararea judecatoreasca, nu o am inca....de fapt nu s-a judecat inca...Momentan s-au platit trei taxe pentru trei cereri...., dar am sa cer lamuriri suplimentare.Toate cele bune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare taxa timbru judiciar loredana.m loredana.m Buna ziua, ma ajuta cineva, va rog frumos cu urmatoarele inregistrari contabile? Am o chitanta prin care am platit la primarie taxa de timbru judiciar in ... (vezi toată discuția)
Contract de locatiune STOICA MADALINA STOICA MADALINA Buna ziua. Am inchiriat 3 masini pe baza unui contract de locatiune. La sfarsitul perioadei mi s-a emis o factura cu o suma x. Ce inregistrez in registrul ... (vezi toată discuția)
Achizitie autoturism dpdv fiscal camicami camicami Un leasing operational cu durata de 3 ani s-a incheiat.Obiectul de leasing este un autoturism Volkswagen.S-a optat pentru cumparare,astfel ca societ.de ... (vezi toată discuția)