avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul cheltuieli caldura apartament debransat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul cheltuieli caldura apartament debransat

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu un raspuns pt urmatoarea situatie: anul acesta scara de bloc in care locuiesc s-a racordat la gaze. Doar eu m-am debransat de la incalzirea centrala. In acest caz care este cota pe care ar trebui sa o platesc, fiind debransata? Mentionez ca nimeni din scara nu are repartitoare de caldura, scara are 8 etaje, 3 apartamente pe etaj cu 2, 3 si 4 camere, eu locuind in apartament cu 4 camere.
Administratorul de la asociatie a raspuns direct 30% din cat revine unui apartament de 4 camere, ceea ce mi se pare enorm, deoarece m-am interesat si la alti administratori de asociatii si mi s-a raspuns ca mai mult de 15%, in cel mai rau caz, nu am cum sa platesc.

Si inca o intrebare: avem un proprietar de apartament cu 2 camere, care nu locuieste aici, iar pe lista de intretinere are ZERO RON, de 4 ani de cand locuiesc in aceasta scara. E posibil asa ceva, e legal ?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 04:59, 18 Octombrie 2015
Stabilirea acelui procent este la latitudinea asociatiei: de regul, se fac masuratori.
Acel 30% este o prevedere care s-a aplicat acum cativa ani.
Da, partile comune pot oscila intre un 15-30% functie de caloriferele pe casa scarii si uscatorii, precum si de coloanele de trecere.
Dupa ce masuratorile s-au facut ( subsol inclus) presedintele si cenzorii stabilesc aceste cote care se trec intr-o cerere si se trimite la ISTA sau alt furnizor de calculare a consumului energie termica. Intr-o cerere adresata presedintelui se poate cere modul de calcul si stabilire a acestui procent de 30% in cazul celor cu CT.
In cazul in care nu este acceptata cota impusa de presedintele asoc, indicat ar fi o cerere de contestatie ( 2 exemplare semnate si stampilate).
Normal toate apartamentele platesc salariile angajatilor din asociatie (presedinte, adminsitrator, femeie servici, curent casa scarii) chiar daca nu se locuieste. Oricine are dreptul de a verifica actele din asociatia din care face parte. Intrebarea necesita sa fie adresata administratorului si presedintelui.

Legea 325/2006 impune obligativitatea contorizarii la nivel de apartament
ANRSC prin disp Ordin nr 343/2010 reglementeaza repartizarea caldurii intre apartamente.
In acest caz calculul cuprinde partea comuna din spatiile comune +instalatia verticala.
Condominiile fara repartitoare nu au niciun fel de legislatie dupa care sa-si calculeze caldura pe spatiile comune,calculul urmand sa fie decis de adunarea generala sau comitetul executiv
In aceste situatii ,pentru corectitudine se decide la nivel de asociatie sa se faca inventarul intregului sistem de incalzire din condominiu, luandu-se in considerare coloanele, tevile verticale, caloriferele,
In urma inventarieri se recalculeaza cota-parte indiviza a fiecarui apartament ,calculandu-se si proportia de suprafata echivalent termica intre partea comuna si partea individuala
Actualizarea sistemului de incalzire cu modificarile=inlocuiri calorifere,majorare numar calorifere,diferentiaza in mod temeinic apartamentele intre ele si partea comuna

nykol2575 a scris:

Si inca o intrebare: avem un proprietar de apartament cu 2 camere, care nu locuieste aici, iar pe lista de intretinere are ZERO RON, de 4 ani de cand locuiesc in aceasta scara. E posibil asa ceva, e legal ?

Nu este normal.
Obligati as. prop. sa intre in legalitate, eventual cu recalculare din ultimii 3-4 ani.
Asa cum s-a mai spus, fiecare apartament, locuit sau nelocuit are cheltuieli comune care apar distinct pe o coloana a listei de plata. Aceste cheltuieli sunt proportionale cu sup. utila, insa ma intreb, in toata aceasta perioada nu ati avut reparatii? Dar cu incalzirea cum s-a procedat? Vedeti ca poate ap. este debransat de la sistemul de incalzire, insa asa cum incearca as. prop. sa va repartizeze o cheltuiala comuna la incalzire (ceea ce este normal), asa trebuia sa procedeze si cu acel ap. nelocuit.
Chiar sunt curios sa ne informati cu mersul demersurilor dvs. si ce ati rezolvat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie asociatii proprietari caldura radet RIZEAFLORICA RIZEAFLORICA Multi adm.de imobile va roaga daca puteti sa ne lamuriti cu sistemul centralizat de alimentare cu energie termica raportata la apart. debransate de la ... (vezi toată discuția)
Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)
Cota tevi sau cota indiviza??? Dodoutza Dodoutza Pe casa scarii s-a montat o coloana noua de distributie pe verticala a agentului termic, iar incepand de luna trecuta asociatia de locatori a adaugat celor ... (vezi toată discuția)