avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce poate face angajatorul in situatia in care ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce poate face angajatorul in situatia in care certificatele medicale ale unui angajat sunt false

Buna ziua
As vrea sa imi spuneti punctul dvs. de vedere cu privire la urmatoarea speta: o societate comerciala X a trecut printr-un proces de disponibilizare colectiva (29 de angajati au fost disponibilizati). Una dintre aceste persoane dupa comunicarea deciziei de concediere colectiva (in care se spunea ca incepand cu data inmanarii deciziei se afla in preaviz de concediere 20 de zile) a intrat in incapacitate temporara de munca. Prin urmare, angajatorul a revocat partial decizia de concediere , respectiv doar partea referitoare la data incetarii CIM-ului intrucat a intervenit concediu medical, prelungind astfel termenul cu durata in care s-a aflat in concediu medical, in baza certificatului medical acordat. Acest lucru s-a intamplat de 2 ori, dupa care angajatorul printr-o adresa intocmita de unitatea medicala care a acordat concediile medicale, a fost sesizat cu privire la faptul ca acestea sunt ilegal acordate persoana careia i-a fost acordat concediul medical nu figureaza in baza de date a unitatii carei-a eliberat certificatul medical, motiv ptr. care unitatea medicala a apreciat ca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de fals material si uz de fals si a formulat plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatorie.
INTREBARE: Ce trebuie sa faca in aceasta situatie angajatorul? Va rog sa imi spuneti
Cel mai recent răspuns: cristina69 , utilizator 15:10, 20 Octombrie 2015
Cine a constatat ca sunt false?
Unitatea medicala care le-a eliberat ne-a comunicat faptul ca pacienta (in speta fosta angajata a societatii noastre) nu figureaza in baza lor de date electronica sau in registrele de mana iar numerele de consultatie ce apar pe Certificatele medicale sunt neconcordante cu numerele inregistrate in zilele respective.Astfel, unitatea medicala, s-a autosesizat (desi la eliberarea adeverintei de salariat angajatorul a ridicat problema ca sunt depasite cele 90 de zile prevazute de lege si crezand ca e vorba de o eroare a atras atentia unitatii medicale). si a apreciat ca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de fals si uz de fals. Mai precizez faptul ca doctorul a carui parafa apare a declarat ca nu are cunostinta de acest fapt si nu a fost consultata de dansul pacienta in cauza. Mai mult exmplarul 2 din aceste certificate medicale nu exista la unitatea medicala in speta.
Eu as vrea sa stiu ce mai poate face angajatorul ? Avand in vedere ca inca nu exista o sentinta prin care sa fie anulte aceste certificate iar fosta salariata nu mai este angajata noastra. Ar trebui anulata decizia de concediere, in momentul cand va fi constatat falsul? intrucat se specifica certificatele medicale...
Luati legatura si cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
Sa redactam o adresa catre CJAS in vederea semnalarii celor mai sus precizate si sa cerem sprijinul acestora in recuperarea sumei platita de catre angajator in perioada incapacitatii temporare de munca? (primele 5 zile din concediu medical sunt platite de angajator iar restul de catre CJAS)
1. Faceti sesizarea catre CJAS, asa cum ati scris aici, aceasta fiind in masura sa verifice cine si cum a emis certificatele medicale respective.

2. - In sesizare sa precizati si seria si numarul fiecarui certificat medical pentru a se depista de catre cine a fost emis.
- CJAS are evidenta carnetelor de certificate medicale achizitionate de medicii care au contracte cu CJAS.

Alte discuții în legătură

Referitor la certificate medicale acordate cu nerespectarea prevederilor legale cristina69 cristina69 Buna dimineata Va rog sa imi spuneti ce masuri ar trebui sa ia angajatorul in speta mai jos aratata Un salariat al unei societati a fost disponibilizat de 2 ... (vezi toată discuția)
Referitor la invocarea caducitatii unei decizii de concediere colectiva cristina69 cristina69 Buna ziua As vrea sa aflu , daca se poate, un punt de vedere cu privire la urmatoarea speta: O angajata a unei societati este diponibilizata (concediere ... (vezi toată discuția)
Incapacitate temporara de munca in ultima zi de preaviz cristina69 cristina69 Buna dimineata Va rog mult, sa ma lamuriti cu privire la urmatoarea speta: Angajatorul a dat preaviz de concediere (ptr. desfiintare post) unui angajat , si ... (vezi toată discuția)