Ana Maria,
Daca divortezi, judecatorul poate hotara asupra desfacerii casatoriei ..pentru retragere avizei de sedere este alta procedura..
In privinta raului pe care consideri ca ti l-a facut, mai bine respira adanc si lasa-l sa treaca ..nu cred ca vrei sa iti ocupi timpul cu sesizari pentru a- l deporta pe fostul tau sot ..sau poate ma insel .
Incepeti procedura de divort; si sa nu mai locuiti impreuna cu el... Daca locuiti cu chirie, e simplu: plecati. Daca nu are loc de munca vor incepe problemele... Daca locuiti impreuna in casa parintilor dv ii rugati pe parinti sa depuna si ei o cerere de evacuare a toleratului care devine, curand, ”fost ginere”. Dupa ce obtineti sentinta de divort – definitiva si irevocabila – faceti o copie legalizata si o trimiteti la autoritatea pt straini, la biroul de imigrari (din localitatea in care locuiti)... pt a sesiza autoritatile ca situatia unui strain in RO s-a schimbat.
Daca nu are un loc de munca si nu mai e casatorit cu un cetatean roman e mai usor sa ajunga in situatia de a fi deportat... dar... nu se stie niciodata...
Am uitat: dupa ce obtineti sentinta puteti trimite / duce actul si la Politie... La Politie puteti anunta si faptul ca cetateanul strain X nu mai locuieste la adresa declarata...
Sunt stupefiat de usurinta cu care vorbiti de deportarea unui cetatean strain de catre un stat parte la Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Deportarea este o notiune ce nu poate coexista cu cea de democratie si oricum este o masura colectiva absolut interzisa in UE. Un cetatea strain poate fi cel mult expulzat si asta numai in conditiile in care a savarsit fapte reprobabile de o anumita gravitate sau a expirat termenul de sedere iar o astfel de masura o poate dispune numai Oficiul Roman pentru Imigrari prin decizie motivata atacabila in instanta. Vorbim aici de unele din drepturile fundamentale ale omului pe care statele parte la Conventie si le-au asumat nu numai fata de proprii cetateni ci si fata de orice persoana indiferent de cetatenie.
Ca sa revin la problema in cauza sotul doamnei poseda cel mai probabil un permis de sedere temporara de lunga durata in Romania pentru reintregirea familiei. Dupa desfacerea casatoriei acesta are dreptul la prelungirea permisului in mod independent. In acelasi timp dispune si de dreptul de a se angaja sau de a desfasura activitati economice conform reglementarilor legale si de a-si prelungi dreptul de sedere in virtutea acestui fapt.
In ce priveste solicitarea doamnei de a o sprijini in actiunea dansei de a-i face rau fostului sot indiferent de justificare ei bine aceasta este contrara codului deontologic al orcareia dintre meseriile juridice. Practic ceea ce incearca dumneaei sa realizeze chiar daca ar poseda mijloace legale se constituie intr-un abuz de drept. Dreptul nu a fost creat pentru a ii sicana pe cei din jurul nostru sau pentru a ne razbuna el a fost creat pentru a reglementa relatiile dintre oameni. A nu se intelege de aici ca eu contest justetea sentimentelor dumneai si veridicitatea situatiei concrete descrise insa aceasta este realitatea juridica a acestui demers.