avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozitare standard comisioane vanzari?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozitare standard comisioane vanzari?

Buna ziua

In domeniul vanzarilor multa lume are in componenta venitului lunar partea salariala fixa + partea variabila venita din comisionul de vanzari.

Din cate am observat, intreaga suma (salariu fix+comisioane) este impozitata ca si partea fixa de salarizare, cu aceleasi procente (somaj 0.5%, sanatate 5.5%, CAS 10.5%) DAR si cu impozitul pe venit de 16%...

In urma unei discutii cu cineva din domeniul resurselor umane, exista posibilitatea de a opta ca pentru partea variabila (comisioanele de vanzari) sa nu se plateasca decat impozitul pe venit si nu si somaj, sanatate, CAS... Am inteles ca ii spune "declaratia comisionarului" prin care se poate opta pt modul acesta de impozitare...

In ce masura se poate solicita acest lucru angajatorului? Ca si angajat prefer sa iau cu 16% mai mult in mana din procentul de vanzari, decat ca acei bani sa se indrepte spre somaj sau sanatate, atata timp cat oricum din salariul de baza imi sunt retrase acele sume?

Multumesc
Andrei

Alte discuții în legătură

Impozite contract comision 2010 ContSters165644 ContSters165644 Pe langa contractul de munca, am si un contract de comision incheiat intre mine si societatea unde lucrez. In contract nu este trecuta o suma fixa ... (vezi toată discuția)
Impozit pe stimulente Gabriela Mitroi Gabriela Mitroi Buna ziua, Sunt functionar public.Intrebarea mea este : Se impoziteaza atat salariul cat si stimulentul?Daca da procentele sunt identice? La un venit ... (vezi toată discuția)
Impozite comision la vanzare alexsav alexsav Buna seara, Lucrez la o firma ce se ocupa cu comercializarea de aparatura medicala. Am un salariu de baza + un comison la fiecare aparat vandut. Contabila ... (vezi toată discuția)