avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Penalitati de 5%/zi ????
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Penalitati de 5%/zi ????

Am facut in anul 2000 un contract de concesine in care erau precizate penalitati de 5%/zi intarziere .In anul 2008 din greseala sau din nestiinta nu am achitat la timp taxa de concesiune care nu are o valoare mai mare de 200 lei .Taxa am platit-o la inceputul lui 2009, iar acuma am primit o instiintare de plata cu aprox 1800 lei penalitati pentru 6 luni intarziere
Exista o limita pana la care poate merge procentul de penalizare?!
avand in vedere ca la momentul de fata primaria foloseste un procent de 0.1 %/zi contractul meu fiind facut in anul 2000
Nu trebuia sa fiu informat de catre primarie la schimbare acestui procent pentru a modifica procentul de penalizare ???? .

Cel mai recent răspuns: ContSters96613 , utilizator 14:42, 25 Iulie 2009
Contractul este legea partilor iar daca ati trecut acea penalizare in contract, nu conteaza cind ea isi produce efectele. faptul ca primaria are alti coeficienti pentru penalitati in relatiile cu altii nu va poate profita
Contractul este legea partilor. Atata vreme cat aveti in contract clauza clara in care sunt specificate penalitati de intarziere la plata de 5%/zi , va pot solicita plata acestora.
Faptul ca ei v-au calculat doar 0,1 % /zi de intarziere desi in contract aveati trecut mult mai mult poate fi o consecinta a unor eventuale procese pe care le-au avut in instanta cu alti concesionari !(este doar o supozitie a mea si va rog sa o luati ca atare)
Conform legii 469/2002 , exista urmatoarele prevederi legale privind penalitatile de intarziere:
Art. 4. - (1) În contractele încheiate, părţile pot prevedea ca, în cazul neîndeplinirii până la scadenţă sau până la un alt termen convenit a obligaţiilor prevăzute la art. 3 alin. (1), debitorii să plătească, în afara sumei datorate, penalităţi pentru fiecare zi de întârziere, începând cu prima zi lucrătoare după data scadenţei.
(2) În contractele comerciale dintre părţile contractante, indiferent de forma în care acestea se încheie, în afara penalităţilor contractuale prevăzute la alin. (1), pentru compensarea prejudiciului suferit de către creditor ca urmare a îndeplinirii cu întârziere sau a neîndeplinirii obligaţiilor asumate de debitor, se pot include şi daune-interese pentru neexecutarea totală sau parţială a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.
(3) Totalul penalităţilor pentru întârziere în decontare, prevăzute la alin. (1) şi (2), nu poate depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate, cu excepţia cazului în care prin contract s-a stipulat contrariul.
Valoarea majorarilor de intarziere calculate de primarie este total legala.
Ce puteti face este sa mergeti la primarie sa obtineti o reesalonare a acestora.
Legea de care vb dl. Mihai Grigore a fost abrogata prin legea 246/2009.

Am dreptul sa imi faca o reesalonare ????Primarul mi-a spus k imi poate face in loc de 5 % .........2,5 %penalitati (+ "dreptu lui") ....e legal ????
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2009
Maxtor_17, utilizator
Imi poti explica si mie te rog despre legea 246/2009 ??La ce se refera ???Am inteles k legea 469 a fost inlocuita cu 246 dar ce zice legea asta ?

Alte discuții în legătură

Legea 469/2002 ??? Maxtor_17 Maxtor_17 Mi-a ramas de platit din 2007 un impozit pe teren in valoare de 200 ron si in contract apar penalitati de intarziere de 5%/zi si acuma am de platit 3600 ron ... (vezi toată discuția)
Proces de insolventa florin_b florin_b Buna ziua. Va supun atentiei Dvs. urmatoarea problema: In urma neplatirii a unor fact. de inchiriere a unui spatiu, valoarea totala a creantei calculata cu ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intirziere impuse de legea 321/2009 marianna marianna legea priveste comercializarea produselor alimentare si stipuleaza: Art. 9. - În cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a unei ... (vezi toată discuția)