avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... penalitati de intirziere impuse de legea 321/2009
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

penalitati de intirziere impuse de legea 321/2009

legea priveste comercializarea produselor alimentare si stipuleaza:

Art. 9. - În cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a unei obligaţii contractuale de către una dintre părţi, acestea pot stabili în contract plata unor penalităţi de către partea în culpă, egale pentru părţi, cuantumul acestora fiind negociat la data încheierii contractului.
Art. 10. - În cazul în care plata nu se efectuează la termenul stabilit, debitorul este pus în întârziere fără nicio altă formalitate şi plăteşte de la acel termen o penalitate zilnică egală cu dublul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, calculată la suma datorată.

Deci, voi cum interpretati?

ca penalitati de intarziere pentru neplata la scadenta, pot fi doar cele prevazute de lege? (sau pot fi mai mari?)
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 18:07, 4 Noiembrie 2009
Cf. art. 4 al. (3) din L.469/2002 (modificata si completata si apoi abrogata prin legea 246/2009 ) "(3) Totalul penalităţilor pentru întârziere în decontare, prevăzute la alin. (1) şi (2), nu poate depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate, cu excepţia cazului în care prin contract s-a stipulat contrariul. "
Pe cale de consecinta, prevederea legala in vigoare ca lege generala pt. stabilirea si calculul penalitatilor in contractele comerciale, nu mai stabileste nivelul maxim total al penalitatilor, permitind, in cazul unor prevederi contractuale explicite si penalitati mai mari. (daca ele sunt acceptate de ambele parti).
. In concluzie, clauza penala ramane la latitudinea negocierii dintre parti.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2009
ContSters36411, utilizator
Din cate stiu lg. 469/2002 privind unele masuri pt intarirea disciplinei contractuale NU MAI ESTE IN VIGOARE! Din cate stiam s-a abrogat.
Asa este si va rog sa recititi raspunsul.
Fundamentul existentei si cuantumului penalitatilor in contractele comerciale in reprezinta existenta clauzei penale negociate de parti si acceptate de comun acord, ca in orice contract.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati aandrra aandrra in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)
Legea 469/2002 ??? Maxtor_17 Maxtor_17 Mi-a ramas de platit din 2007 un impozit pe teren in valoare de 200 ron si in contract apar penalitati de intarziere de 5%/zi si acuma am de platit 3600 ron ... (vezi toată discuția)