suspendarea activitatii nu absolva societatea de la plata obligatiilor fiscale
"Ordin nr. 1221/12.06.2009, privind Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu:
3. Pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, pe perioada supusă acestui regim, contribuabilii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii:
a) să nu desfăşoare niciun fel de activitate;
b) să nu obţină venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare şi/sau alte elemente similare veniturilor;
c) să nu dispună de personal angajat şi să nu plătească venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitului;
d) să figureze, în evidenţa fiscală, cu toate obligaţiile declarative şi de plată îndeplinite;
e) să nu aibă în curs de soluţionare un decont cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor;
f) să nu facă obiectul unei acţiuni de inspecţie fiscală, în curs de derulare;
g) să nu fie înscrişi în lista contribuabililor declaraţi inactivi;
h) în cazul contribuabililor, persoane juridice, înfiinţaţi în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, inactivitatea temporară să fie înscrisă în registrul comerţului, conform prevederilor art. 237 din legea menţionată.
4. Regimul de declarare derogatoriu se solicită de contribuabili, prin depunerea unei cereri la organul fiscal în a cărui evidenţă fiscală aceştia sunt înregistraţi ca plătitori de impozite, taxe şi contribuţii.
5. În cerere, contribuabilul declară pe propria răspundere că îndeplineşte condiţiile prevăzute la pct. 3 lit. a)-c) şi menţionează perioada pentru care solicită regimul de declarare derogatoriu.
6. În cazul societăţilor comerciale, odată cu cererea de acordare a regimului de declarare derogatoriu, se depune dovada înscrierii inactivităţii temporare la registrul comerţului, respectiv o copie a extrasului de registru emis de către oficiul registrului comerţului privind starea societăţilor comerciale, referitoare la suspendarea temporară a activităţii acestora.
7. Cererea se soluţionează de organul fiscal în termen de 30 de zile de la data depunerii, de compartimentul cu atribuţii în gestionarea declaraţiilor fiscale, denumit în continuare compartiment de specialitate.
8. La primirea cererii, compartimentul de specialitate verifică dacă solicitarea de aprobare a regimului de declarare derogatoriu îndeplineşte cerinţele menţionate la pct. 5 şi, după caz, la pct. 6.
9. Neîndeplinirea cerinţelor prevăzute la pct. 5 şi, după caz, la pct. 6 atrage respingerea cererii.
10. În vederea soluţionării cererii, compartimentul de specialitate verifică situaţia fiscală a contribuabilului, respectiv îndeplinirea condiţiilor prevăzute la pct. 3 lit. d)-g).
11. Compartimentul de specialitate solicită informaţii de la compartimentele cu atribuţii în:
a) organizarea şi gestionarea evidenţei pe plătitori - confirmarea îndeplinirii obligaţiilor de plată;
b) soluţionarea deconturilor cu sume negative de TVA;
c) compensări/restituiri;
d) activitatea de inspecţie fiscală;
e) gestionarea registrului contribuabililor.
12. În cazul neîndeplinirii condiţiilor de la pct. 3, compartimentul de specialitate propune respingerea cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu.
13. Cererea poate fi respinsă şi în cazul în care organul fiscal consideră, motivat, că acordarea regimului de declarare derogatoriu solicitat poate conduce la apariţia unor cazuri de evaziune fiscală.
.................................................
Deci, daca firma are datorii nu poate beneficia de regimul declararilor derogatorii... cel putin pana nu plateste tot.
Dar cred ca suspendarea nu va impiedica, eventual, efectuarea unei executari silite pt aceste datorii?
Puteti sa-mi spuneti, va rog, unde pot gasi mai mult legat de suspendarea activitatii si inactivitate? Multumesc anticipat!
aveti acest Ordin nr. 1221/12.06.2009, privind Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu,
(daca imi dati o adresa de mail, va pot transmite acest Ordin)
mai atasez niste informatii:
Acte necesare pentru suspendare activitate firma la Administratia Financiara
Dupa parcurgerea formalitatilor la ONRC, trebuie ca reprezentantii societatii comerciale sa mearga sa declare suspendarea firmei si la Administratia Financiara de care tine SC, acest lucru fiind necesar pentru a obtine derogarea de la depunerea declaratiilor lunare.
Astfel, trebuie depusa la registratura de la Administratia Financiara un dosar care sa contina:
- Cerere intocmita de catre societatea comerciala - prin care se solicita aprobarea regimului derogatoriu
- Copia Certificatului Constatator (referitor la suspendare) - eliberat de Oficiul Registrului Comertului din judetul unde isi are sediul firma
- Copia Hotararii Adunarii Generale a Asociatilor/Actionarilor - prin care s-a luat decizia de suspendare a activitatii societatii comerciale
- Declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca societatea comerciala - nu are control fiscal inceput, nu dispune de personal angajat si nu plateste venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului