avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... comodatar da in judecata asociatia de proprietari?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

comodatar da in judecata asociatia de proprietari?

Buna ziua,

locuiesc impreuna cu un amic (2 persoane)intr-un apartament pe baza unui contract de comodat( nu necesita legalizarea la notar acest tip de contract).

Problema este:
-administratorul blocului ne trece cate 3 persoane la intertinere din cauza faptului ca primim vizite( vizitele au fost cate 5 pe luna si neconsecutive.Se poate demonstra asta din imaginile camerei de supraveghere).
-De asemenea, presedintele asociatiei ignora orice fel de contestatie sau cerere scrisa din partea noastra in calitate de comodatari.
-proprietarul apartamentului a depus o instiintare la asociatie unde anunta clar ca in acel apartament locuiesc 2 persoane adaugand copiile de buletin care ne apartin.
- Apartamentul este adesea gol deoarece atat eu cat si amicul meu suntem plecati pe timpul saptamanii. Asadar, vizitele primite se pot scadea dupa o matematica logica si simpla tinand cont de zilele in care apartamentul este gol(parerea mea)dar chestia asta nu ii intereseaza pe domnii de la asociatie.
- mai mult de atat, conducerea asociatie a propus o solutie abuziva din punctul meu de vedere, anume: "platiti o luna da o luna ba" , adica o luna 2 perosane iar urmatoare 3 persoane. Aceasta solutie nu este aprobata in nicio Hotarare Adunarii Generale.
- din punctul meu de vedere, pe langa aceasta solutie abuziva, asociatia incalca legea "HG 1588/2007~ Lg. 230/2007, cap.II, art. 17, litera r" care sustine clar ca, o persoana se trece la cotele de intretinere daca locuieste minimum 15 consecutive pe luna in apartament.

Proprietarul apartamentului nu doreste sa isi bata capul cu asociatia si sa ii dea in judecata.

Intrebarea mea: avem noi, in calitate de comodatari, posibilitatea de a da in judecata asociatia de proprietari pentru abuzul care il fac si pentru incalcarea legii?

Va multumesc,
Claudiu
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:46, 22 Octombrie 2015
fiind cei care platiti efectiv acele sume, aveti un interes
Conform dispozitii in vigoare asociatia de proprietari are relatii strict cu proprietarul bunului imobil
Asociatia de proprietari nu detine autoritatea si competenta sa se implice in solutionarea problemelor ivite intre proprietar si locatarii care locuesc provizoriu/definitiv in imobilul de locuit in comun
Daca proprietarul imobilului nu doreste sa isi bata capul cu asociatia si sa ii dea in judecata,solicitati acestuia sa va incheie procura notariala de reprezentare in relatia cu asociatia de proprietari
eaclaudiu a scris:
..asociatia incalca legea "HG 1588/2007~ Lg. 230/2007, cap.II, art. 17, litera r" care sustine clar ca, o persoana se trece la cotele de intretinere daca locuieste minimum 15 consecutive pe luna in apartament.

Nicaieri in legislatie nu se pomeneste de zile consecutive. Iata cum arata art. de care vreti sa va folositi:
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
r) stabileşte cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în clădire şi pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună;

Poate ca aveti dreptate dar trebuie sa va ajute proprietarul si sa interpretati corect legea. Poate ca in acel apartament inchiriat desfasurati o activitate si primiti vizita unor unor colaboratori sau clienti iar legislatia prevede in acest sens ca trebuie trebuie sa incheiati o conventie cu asociatia de proprietari in care sa prevedeti anumite cheltuieli suplimentare s.a.m.d.
Cheltuielile pe numar de persoane sunt, de regula, foarte mici ca proportie in totalul cheltuielilor lunare pe un apartament, acestea insemnand doar egeria electrica pentru iluminat comun, salubritatea si in unele cazuri gazul. Celelalte cheltuieli nu au nici o legatura cu numarul persoanelor ce locuiesc in apartament.Cat se plateste in asociatia dumneavoastra pentru o persoana?
va multumesc pentru raspunsuri, tuturor.

Domnule Adriantot, intr-adevar legislatia nu pomeneste cuvantul "consecutive" nicaieri. Va multumesc pentru lamurire.

In apartament nu se petrece nici un fel de activitate comerciala, nu primim vizite de la clienti sau ceva de genul. Este un spatiu destinat locuitului si nimic mai mult iar vizitele le primim de la prientei cum se intampla peste tot in lumea asta si este normal.

Nu banii sunt pe primul loc aici ci abuzul si felul in care asociatia rezolva aceasta situatie.Apoi urmeaza banii. Facand un calcul simplu va pot spune ca pe luna septembrie se platesc 80lei de persoana(suntem din nou tercuti 3 la cotele de intretinere).

Avem posibilitatea de a merge in fata judecatorului cu aceasta situatie in calitate de comodatari?
Fara o procura notariala de reprezentare in relatia cu asociatia de proprietari, cum a sugerat ynocentta , avem vreo sansa?

Cu stima,
Claudiu

Sigur ca puteti chema asociatia de proprietari in judecata pentru orice.
Dar ca sa aveti sansa de a castiga ceva va sugerez sa parcurgeti cativa pasi.
Notificati in scris asociatia de proprietari cu privire la numarul de persoane si solicitati in scris recalcularea cotelor de intretinere doar pentru 2 persoane. Cereti raspuns in scris. Faceti copii ale acestor dovezi, copii (poze) ale listelor de plata afisate, copii ale actelor de comodat, copii ale actelor dumneavoastra... inscrisuri pe care le atasati cererii de chemare in judecata.

Totusi mai incercati sa va uitati pe listele de plata si vedeti ce sume, ce feluri de cheltuieli, vi se repartizeaza pe numar de persoane. Reiau ca sa se inteleaga: pe numar de persoane se pot repartiza doar cheltuieli salubritatea (6-9 lei/persoana), cheltuieli cu energia electrica (3-10 lei/persoana) si gazul daca este la comun (10-30 lei/persoana). Nu are de ce sa va repartizeze cineva 80 lei/persoana mai ales in sezonul cald cand se consuma mai putiuna energie electrica si mai putin gaz.
Cititi rubricile (capul coloanelor) de pe lista de plata.
Poate ati avut 240 lei total cheltuieli pentru o luna dar vedeti ca 90% din acestea nu au nici i legatura cu pesoanele ci cu suprafata apartamentului, cu apa consumata conform apometrelor s.a.m.d.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cate persoane se trec la intretinere daca nu locuieste nimeni in apartament angeluci72 angeluci72 salut si felicitari celor ce au deschis aceasta pagina web. am si eu o nelamurire; acum 7 ani am cumparat un apartament in tara(muncesc cu sotia in spania) si ... (vezi toată discuția)
Apartament nelocuit cheltuieli alexavlad alexavlad Care sunt cheltuielile ce trebuie achitate de proprietar pentru un apartament nelocuit de cativa ani ...? Apartamentul este situat in Piatra-Neamt daca se ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere apartament nelocuit alina_25 alina_25 O familie pleaca la lucru in alta parte timpde 4-5 luni lasand apartament nelocuit ce anume trebuie sa plateasca ca intretinere si ce nu avand in ... (vezi toată discuția)