salut si felicitari celor ce au deschis aceasta pagina web. am si eu o nelamurire; acum 7 ani am cumparat un apartament in tara(muncesc cu sotia in spania) si logic nu sta nimeni in el si nici nu v-a sta in urmatorii(speram noi) 25 de ani. Am fost de acord sa platim o persoana la intretinere dar de trei luni administratora ne-a trecut doua explicandu-i lui soacra-mea(ca ea plateste intretinerea)ca asa e legea acum. As dori sa stiu daca este adevarat si daca nu este , as putea sa nu platesc 3 luni si dupa aceea sa continui sa platesc doar pentru o persoana chiar daca sant trecute doua? as putea sa o dau in judecata pentru abuz? care ar fi obligatia noastra de plata daca noi nu locuim acolo avand in vedere ca in spania ne platim constiinciosi impozitele , chiria , intretinerea si muncim si locuim cu acte in regula? multumesc anticipat pentru raspuns.
Legea nu s-a schimbat de cand a fost emisa, deci administratora a mintit-o pe soacra dv.
Daca apartamentul nu este locuit si aveti depusa la asociatie o notificare prin care anuntati ca apartamentul nu va fi locuit permanent, atunci la intretinere trebuie sa va fie consemnat pe lista 0 (zero) la numarul de persoane.
Cheltuielile repartizate in cota de intretinere sunt de mai multe feluri, dar doua in principal:
- cele care se impart pe numar de persoane si anume: gunoi, gaze, electricitate;
- cele care se impart pe cota-parte indiviza, in principal toate celelalte.
Asadar, fiind 0 persoane, cheltuielile care se impart pe numar de persoane vor fi 0 (zero) si ele.
Aveti de plata numai acele cheltuieli si contributii la fondurile asociatiei care se impart pe cota-parte indiviza sau pe apartament.
Pentru conformitate: HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007.
Doamna @elga50, spuneti utilizatorului cam ce are de platit, ca sigur nu a inteles mare lucru din ce raspuns i-ati dat.
El trebuie sa plateasca, femeia de servici, administrator, cat si o anumita cota-parte din pierderile/furtul de apa.
:help:Totusi, eu personal nu am inteles de ce legea obliga infiintarea Asociatilor de proprietari, cand fiecare proprietar are contracte individuale cu furnizorul, mai putin cu cei de la apa, care se dau mai stanci decat stanca, si nu vor in ruptul capului sa individualizeze contractele, ...probabil din cauza ca nu se mai pot fura locatarii intre ei si administratorii nu mai pot "pacalii" proprietarii cu asa zisele pierderi de apa ?
E bine ca nu ne-a pus si compania de telefonie sau cea de energie electrica sau gaze, sa ne facem asociatii...:training:
Raspunsul dat de @elga este pe exemplul unei asociatii care are gazul "la comun" si unde salubritatea se achita prin asociatie. Dar sunt asociatii unde tot blocul este contotizat individual la gaz si fiecare proprietar plateste direct furnizorului conform indexului citit la intrarea in apartament. Acestia nu platesc gazul prin asociatie si nu apare pe lista de plata a asociatiei coloana cu gazul.
Apoi sunt asociatii in carte fiecare proprietar de apartament sau spatiu cu alta destinatie are contract separat cu firma de salubritate, cea care trece cu masinile si-ncarca gunoiul de la tomberoane. Nici aceasta cheltuiala nu apare pe lista de plata a asociatiei de proprietari.
Asa ca incerc sa completez si eu: proprietarul unui apartament nelocuit trebuie sa plateasca la asociatie toate cheltuielile facute de asociatie inytr-o luna de zile, mai putin acelea care se repartizeaza pe numar de persoane (acestea pot fi energia electrica, salubritatea, gazul dar tinand cont de ceea ce am spus mai sus)
Intre categoriile de cheltuieli (fara a ne limita insa doar la acestea), in cazul nelocuirii sunt: cheltuielile de personal (toate), cheltuieli administrative, gospodaresti, de deratizare, reparatii ale proprietatii comune, intretinerea liftului, instalarea interfonului, hidroizolatie, eventuale consumuri ..
Este necesara existenta asociatiei de proprietari pentru ca nu toate utilitatile sunt contractate individual, nu poate avea fiecare apartament acoperisul sau, nu poate avea fiecare apartament scarile sale, subsolul sau, liftul sau, femeia sa de serviciu...