avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordare concediu medical nastere PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordare concediu medical nastere PFA

Buna ziua,

Detin un PFA din aprilie 2014 in sistem real (consultanta management). Momentan sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in ianuarie 2016.Ma intereseaza sa dispun de cele 126 zile ale concediului de maternitate, postnatal. Am contributia de concedii medicale achitata pe 2014 si 2015 la zi.
Eu cand am fost la casa de asigurari, am intrebat daca imi iau concediu in 2016, daca mi se va calcula concediul medical la venitul net actual (care este infinit mai mare decat cel estimat) si au zis ca da. Trebuie depusa la inceput de ianuarie 2016 declaratia de actual inregistrata la finante, platita diferenta de contributie si se intampla. Ideea este ca estimativ o sa am de platit o diferenta de contributie de vreo 1300 ron.
Problema apare ca acest concediu medical este calculat la media ultimelor 6 luni (0.85%) de venituri. La mine, activitatea este sezoniera, iar in 2015, am realizat majoritatea veniturilor (in jur de 90%) in perioada ianuarie- mai 2015.
Este vorba de o diferenta foarte mare:as incasa in jur de 12,000 ron lunar daca ar fi la media anuala la venituri nete, si 1,300 ron lunar daca ar fi la media ultimelor 6 luni (considerand doar venit).... Daca se ia in calcul venit net (venituri - cheltuieli deductibile) in ultimele 6 luni 2015 eu sunt pe pierdere, deci nu as mai avea nimic de incasat.
Ma puteti sfatui cum sa procedez pentru a beneficia de acest concediu medical la valoarea taxelor si impozitelor platite?

Multumesc mult.
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2015
giubbyy, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:45, 22 Octombrie 2015
1. Cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii se aplica asupra veniturilor supuse impozitului pe venit, conform declaratiei de asigurare.

2. Cititi si pe:
www.avocatnet.ro/content/art...


Multumesc pentru raspuns- asta e clar.

Problema mea este ca se acorda pe baza mediei veniturilor din ultimele 6 luni anterioare concediului. In cazul meu, in ianuarie 2016, se vor considera veniturile impozabile din iulie-decembrie 2015. Problema mea este ca acestea sunt foarte mici, activitatea mea fiind sezoniera- mai mult de 90% din veniturile impozabile pe 2015 eu le-am realizat in perioada ianurie-mai. Pentru acestea platesc impozit, toate taxele, inclusiv contributia de 0.85%.

Nu pot justifica cumva ca activitatea este sezoniera si sa se ia in calcul media veniturilor impozabile din ultimele 12 luni, nu 6? Acestea este marea mea durere...care ma impacteaza fff tare financiar.
Incercati sa vorbiti si la CJAS unde veti depune certificatele medicale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie concediu de maternitate pentru pfa undeadd undeadd Buna ziua! As dori ajutorul dvs. Am anumite nelamuriri legate de concediul de maternitate pentru PFA , respectiv de calculul acestuia. Lucrez ca PFA pe ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si crestere copil pfa Sacharisa Sacharisa Pentru PFA: 1) Daca pentru cele 12 luni de calculare a concediului de maternitate, 6 luni am fost PFA si 6 luni nu am avut venit pana la nastere, mai ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pfa mariana_29 mariana_29 Buna ziua! \"Baza de calcul a indemnizaţiei pentru creşterea copilului se determină ca suma totală a veniturilor realizate în ultimele 12 luni ... (vezi toată discuția)