avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa matusa defuncta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa matusa defuncta

Salutari
As dori sa intreb cam cum ar decurge o succesiune daca matusa mea a murit acum 4 ani si mama cu inca o sora sunt "urmasi " ei , matusa decedata ea neavand copii sau sot sau testament. Masa succesorala find una destul de vasta obtinuta dupa retrocedari cea ce trebuia sa fie inpartita intre ele dar nu sa intamplat asa , titlurile de proprietate obtinute in urma retrocedari figureaza tot pe numele ei . Masa succesorala fiind urmatoarele : 50 Ha padure , 10ha padure locatie diferita , o retrocedare in curs de finalizare ( despagubire baneasca ) aprox 145000 Ron ( procesul este in asteptarea documentului care atesta mostenitorul pentru obtinerea sumei ) 50 Ha pamant extravilan arabil , si 10 ha padure . Cam astea fiind domenile ce ar trebui sa include succesiunea .
Intrebarea mea ar fi aproximativ la ce suma ajunge asa o succesiune si cum ar decurge pas cu pas , si cam cat timp ar dura pana la incheierea demersurilor ?
P.S. daca nu se intelege ma scuzati am scris in graba.

Ultima modificare: Vineri, 23 Octombrie 2015
Szikla, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:34, 26 Octombrie 2015
Buna ziua,
Cele doua mostenitoare vor trebui sa mearga la un notar care are competenta in raza teritoriala a bunurilor imobile cu actul de deces al matusii, actele lor de stare civila (certificate de nastere, de casatorie, C.I.), actele de proprietate in original si sa vada valoarea taxei succesorale. aceasta se calculeaza in functie de grilele notarilor deci este imposibil sa va spuna cineva acea valoare fara sa stie exact amplasamentele.
Durata dezbaterii ar trebui sa fie undeva spre o luna daca nu sunt alte complicatii.
Atentie. La notar vor fi necesari si doi martori.
Procedura succesorală notarială este de competenţa notarului public din biroul notarial situat în circumscripţia teritorială a judecătoriei în care defunctul şi-a avut ultimul domiciliu
Bunurile sunt in locatii diferite as putea zice in directi opuse una de celalalt , cum ar fi procedura , sau se poate opta la un notar din raza ultimului domniciliu .
E musai, nu-i pe alese. :)
Exact din acest motiv am intervenit (scriind mai sus continutul art. 15 lit a din Legea 36/1995, republicata, a notarilor publici si activitatii notariale).
Competenta se stabileste in raport cu ultimul domiciliu al defunctului.
Ce reprezinta ultimul domiciliu al defunctului? cel trecut in CI/BI? Daca defunctul a fost ingropat in alt judet locuind acolo putin timp inainte de deces , cum se ia ultimul domiciliu?

Alte discuții în legătură

Notarul refuză să deschidă succesiunea pentru că un teren se află în alt județ. ce pot face, cui să mă adresez? Prumcp Prumcp Bună ziua! În masa succesorală a mamei mele decedate se află mai multe bunuri, printre care un teren aflat în județul în care ea, eu și sora mea avem ... (vezi toată discuția)
Succesiune costels costels deschiderea succesiunii se poate face la orice notar? se poate deschide succesiune in Bucuresti pt . ca proprietatea e in alt judet? (vezi toată discuția)
Termen dezbatere succesiune fara taxe suplimentare elena1gheorghe elena1gheorghe Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca neinceperea dezbaterii succesiunii dupa moartea tatalui in maxim 6 luni are drept consecinta plata unor taxe ... (vezi toată discuția)