avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu diminuat fara stirea salariatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu diminuat fara stirea salariatului

Buna ziua,

de o saptamana ma confrunt cu urmatoarea problema. Lucrez la o societate comerciala marisoara cu peste 150 de angajati. Inainte de a pleca in concediu de odihna, se vorbea despre diminuarea salariilor TESA + muncitorii din productie cu 15% pentru nerealizarea planului de productie pe luna iunie. Prin "se vorbea" ma refer ca auzeam zvonuri, nimic oficial. In concediu am vorbit cu colegii mei si mi-au spus ca pana la urma s-a luat decizia sa se micsoreze salariul cu 25% dar tot din zvonuri aflasera si ei, deoarece nu au primit niciun act aditional nimic. Pe 15 iulie cand am verificat cardul, intr-adevar aveam cu 25% mai putin.
Doresc sa precizez ca fac parte din tesa si lucrez pe baza unui contract individual de munca, in care nu scrie nimic de faptul ca as lua procent din productia raportata. Deci este clar ca s-a comis o mare ilegalitate, iar dat fiind ca nu este vorba despre orice firma de la coltul blocului, doresc sa stiu ce cai de atac am precum si daca am sanse de reusita. Ingrijorator este ca acesta este doar inceputul, se mai aud zvonuri (si dupa cum vedeti zvonurile se dovedesc destul de exacte) ca in iulie ne vor obliga sa ne luam concediu fara plata.
Astfel va rog sa-mi spuneti cum pot incepe un litigiu de munca, ce sanse am sa-l castig, cat ma va costa si ce risc (adica este posibil ca in cazul in care voi avea castig de cauza, sa fiu concediat? Iar daca da atunci vor fi obligati sa-mi plateasca salarii compensatorii?)

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 13:02, 20 Iulie 2009
pentru a incepe un litigiu de munca va recomand sa faceti intai o plangere la ITM dupa care sa ii actionati in judecata, sanse de castig sunt infime in cazul in care firma va invoca faptul ca nu mai are venituri suficiente, va va costa destul de mult mai ales in cazul in care ei vor cere cheltuieli de judecata, iar de concediat sunt toate sansele (pentru un motiv prevazut in codul muncii bineinteles).
diminuarea salariului se face doar cu acordul salariatului , deci ar fi trebuit sa semnati un act aditional .
asa cu v-a sfatuit si andrei , luati mai intai in calcul o sesizare la itm-ul in raza caruia isi desfasoara activitatea societatea . Ca si completare - o sesizare semnata de mai multi colegi aflati in aceeasi situatie, ar fi un atuu pentru D-voastra .
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2009
H.R. SUPORT , Consultant resurse umane
sanse de castig sunt infime in cazul in care firma va invoca faptul ca nu mai are venituri suficiente


Existenta sau inexistenta resurselor financiare nu poate avea vreo influenta asupra recunoasterii drepturilor salariale, ci numai asupra modului de executare a unei eventuale hotarari judecatoresti de plata a salariilor.

va va costa destul de mult mai ales in cazul in care ei vor cere cheltuieli de judecata,


Daca situatia este asa cum o prezentati, societatea nu are sanse sa castige, nu mai vorbim de a cere si plata cheltuielilor de judecata. Practic, este de neachitarea integrala a drepturilor salariale, retinerea pe care ei au operat-o neavand temei legal.
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2009
Edbah, utilizator
exact asta este, ei nu aveau dreptul de a-mi retine din salariu. Iar legat de cheltuielile de judecata, este un motiv intemeiat sa dau inapoi, deoarece eu nu ma pot pune cu o firma ca aceasta care poate sa sustina cheltuielile de judecata pentru urmatorii ani. Auzisem de la cineva ca pentru aceste litigii de munca nu este nevoie de plata cheltuielilor de judecata, dar se pare ca acea persoana se insela. In final cred ca imi voi convinge si alti colegi sa facem cu totii o sesizare la ITM. Acum as avea o ultima rugaminte, aceasta sesizare se poate face online? Iar daca voi mai convinge si alti colegi, trebuie sa fie facuta de fiecare in parte, sau va trebui sa facem una singura cu semnaturile tuturor?

Va multumesc pentru raspunsuri si pentru atentia acordata.
sesizarea poate fi semnata de mai multi colegi . important este sa declarati adresa la care doriti sa primiti raspunsul, ca banuiesc ca nu veti declara adresa societatii :D

model de sesizare
SESIZARE

Subsemnatul(a)______________________________________ identificat(ă) cu buletin /carte de identitate seria_____ nr.____________, CNP [__]__]__]__]__]__]__]__]__]__]__]__]__], vârsta ____ani, domiciliat(ă) în jud. _______________ loc. ___________________ str._______________________ nr. ___ bl._______ sc._______ et.____ ap._______ angajat(ă)/fost(ă) angajat(ă) în perioada _______________-______________ la S.C. ______________________________ S.R.L./S.A. cu sediul în loc. _________str.__________________ nr.____ bl._____ reprezentată prin _______________________________________; la firmă nr. de telefon_______________.

Punct de lucru :___________________________________________________________________________________________________

Puncte de reper ale situării în spaţiu al sediului de firmă sau al punctului de lucru ______________________________________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________________________ .

Număr de telefon la care pot fi contactat(ă) pentru informaţii suplimentare _________________________________ :

Prin prezenta vă relatez următoarele :


_______________________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________

Data : _____________ Semnătura :_________________


stiu ca unele inspectorate accepta varianta online , altele de sesizare anonima ...


Alte discuții în legătură

Retinere salariala abuziva Costel-adrian Costel-adrian Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o problema privind o retinere salariala din partea fostului meu angajator. Am fost trimis de angajator sa fac un curs de ... (vezi toată discuția)
Abuz din partea angajatorului rujancu rujancu Buna ziua, Stimate domn, vin cu rugamintea la dvs. de a ma lamuri intr-o problema. Lucrez la o firma de 3 ani cu ctr. individual de munca iar din 12.feb.2010 ... (vezi toată discuția)
Diminuare salariu : motivatie criza financiara si rezultate societate Ion Georgescu Ion Georgescu Societatea la care lucrez a intocmit un act aditional (prin acordul partilor) la CIM prin care ma pune sa accept diminuarea cu x% a salariului brut pe ... (vezi toată discuția)