avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retinere salariala abuziva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retinere salariala abuziva

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o problema privind o retinere salariala din partea fostului meu angajator. Am fost trimis de angajator sa fac un curs de autorizare in valoare de 750 ron fara sa semnez nici un act aditional. Dupa aproximativ o luna de zile de la absolvirea acelui curs am plecat din firma, iar angajatorul a decis sa imi opreasca din salariu contravaloarea cursului.
Va rog sa imi spuneti daca este un abuz si ce articole din Codul Muncii,etc. imi dau mie dreptate/angajatorului.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 15:14, 21 Iunie 2013
Conf art 169 alin 1 -2 CM nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege. Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
Conf art 197 alin 1 CM in cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este iniţiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.
Conf art 198 alin 1 CM salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională, în condiţiile art. 197 alin. (1), nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă pentru o perioadă stabilită prin act adiţional.
(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă.
(3) Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.

Asadar daca angajatorul a suportat cheltuielile ocazionate cu efectuarea cursului, dar nu a intocmit un act aditional la CIM in care sa prevada interdictia de a pleca din societate o anumita perioada de timp, atunci nu poate sa va retina din salariu contravaloarea cursului.
Retinerile din salariu se fac doar in baza unei hot judec.
In acest sens il puteti actiona in instanta, la Tribunal, sectia Litigii de munca, pentru recuperarea prejudiciului pe care vi l-a cauzat prin retineri ilegale. Termenul este de 3 ani.
Va multumesc frumos pentru raspuns si promptitudine! Deci in cazul in care il voi actiona in judecata am toate sansele sa castig. Ce articole ar putea invoca angajatorul sau prin ce mijloace (sa imi impute cheltuieli fictive, etc. ,nota de lichidare s a intocmit deja) sa castige procesul? Care ar fi un cost estimativ a cheltuielilor de judecata? Se mai pot cere alte daune? Cat dureaza pana imi recuperez banii?
Se pot imputa doar cheltuielile constatate de angajator printr-o Nota de constatare si evaluare a pagubei. Daca nu a fost facuta nu are ce sa va solicite, suplimentar fata de ceea ce v-a retinut.
Pe fond nu are cum sa castige procesul in instanta, avand in vedere faptele expuse de dvs. Insa, in realitate, depinde foarte mult de modul de intocmire a cererii de chemare in judecata, de intampinarea formulata de angajator. Sarcina probei incumba angajatorului. El va trebui sa dovedeasca prejudiciul si faptul ca avea dreptul sa il recupereze prin retinere salariala.
Fiind litigiu de munca, pentru recuperarea drepturilor salariale retinute abuziv nu se percepe taxa de timbru. Costuri vor putea apare daca apelati la servciile unui avocat. Daca solicitati alte daune va trebui achitata taxa de timbru.
Conf art 270 CM cauzele sunt scutite de taxa judiciară de timbru şi de timbrul judiciar.
Conf art 271 alin 1 CM cererile referitoare la soluţionarea conflictelor de muncă se judecă în regim de urgenţă. Termenele de judecată nu pot fi mai mari de 15 zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza legala pentru a restitui salariul pe parcursul formarii profesionale asaveid asaveid Care este baza legala, conform careia se poate restitui salariul, in cazul in care 15 zile lucratoare salariatul a participat la un curs de formare ... (vezi toată discuția)
Bună am fost angajata intr o firma ( franciza) din românia. ... AlGh AlGh Bună Am fost angajata intr o firma ( franciza) din România. La semnarea contractului am semnat și un act adițional care avea o clauza cum ca dacă plec ... (vezi toată discuția)
Retinere salariu dupa demisie ca si contravaloare a unui curs urmat catalinmsg catalinmsg Buna ziua, Colega de la resurse umane spune ca imi va retine salariul de pe ultima luna, dupa ce mi-am dat demisia pentru ca am urmat un curs a carei ... (vezi toată discuția)