avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retinere salariu dupa demisie ca si contravaloare a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retinere salariu dupa demisie ca si contravaloare a unui curs urmat

Buna ziua,

Colega de la resurse umane spune ca imi va retine salariul de pe ultima luna, dupa ce mi-am dat demisia pentru ca am urmat un curs a carei contravaloare trebuie achitata de mine.Adevarul este ca am urmat un curs, am semnat un act aditional care ma obliga sa il platesc daca plec mai devreme de 5 ani, dar nu ma asteptam sa imi opreasca salariul, fara ca eu sa fiu de acord prin metoda aceasta de returnare a contravalorii.Dealtfel din cate stiu eu cursul nici nu a fost achitat la cei care au tinut cursul , adica la traineri.

Cum pot sa primesc salariul si sa propun alta metoda de plata.

La care articol din codul muncii sa fac referire pentru a fi luat in seama de doamna de la resurse umane?Credeam ca sunt obligati sa imi dea salariul si ca doar o decizie judecatoreasca poate decide cum sa opreasca salariul.

Multumesc anticipat, Catalin.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:13, 20 Martie 2014
1. Art. 169 C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
.....

2. Art. 198 C.mun.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

3. Art.254 C.mun.
....
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trebuie sa plătesc? adirica2002 adirica2002 Bună seara.Am și eu o întrebare. În luna Decembrie 2014 am urmat cursul de motostivuitorist ,acel curs a fost plătit de companie,acum eu vreau sa plec și ... (vezi toată discuția)
Act aditional la contract de munca oanamorena oanamorena Buna ziua.la serviciu este posibil sa semnez un act aditional prin care imi va mari salariul si ma va obliga sa stau in firma o anumita perioada. Politica ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! este adevarat ca nu putem retine/ cere o suma de bani ... Bianca.cotinghiu Bianca.cotinghiu buna ziua! este adevarat ca nu putem retine/ cere o suma de bani pentru un curs efectuat in caz de demisie? si care ar fii articolul de lege? (vezi toată discuția)