avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Chirie pentru contract de comodat
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Chirie pentru contract de comodat

Buna ziua,
Locuiesc intr-o chirie unde initial am facut contract de inchiriere printr-o agentie pe o anumita suma.
Proprietarii nu au platit impozit de pe suma respectiva.
3 luni mai tarziu am facut contract de comodat, si in continuare platesc chiria.


Ieri s-a intamplat o nefacuta. S-a spart o teava care a inundat apartamentul (nu foarte mult, pentru ca am oprit apa la timp), iar proprietarul mi-a zis ca eu sa platesc reparatiile adica parchetul fiindca s-a facut urat de la apa. (Nu e lamitat, este parchet de-ala mai vechi cu sipci) si tot eu sa platesc si reparatiile de la vecinul de jos pentru ca s-a infiltrat apa. El spune ca din cauza mea s-a intamplat asta, ca eu am spart-o.

As putea sa-l am cumva la mana prin faptul ca noi avem contract de comodat si el iti ia bani lunar pentru chirie?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: fyeratanye , utilizator 21:29, 24 Octombrie 2015
In cazul contractului de inchiriere, potrivit art.1788 cod civil, obligatia reparatiilor cade in sarcina proprietarului. Daca pretinde ca ati spart conducta, trebuie sa faca dovada. Pana la proba contrara, prevederile legale sunt de partea dvs.
In situatia, contractului de comodat, potrivit art.2149 cod civil comodatarul (dvs.) nu raspunde pt deterioararea bunului dat in folosinta, daca bunul a fost folosit potrivit destinatiei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Octombrie 2015
Iulia Blaja, Avocat
daca sa spart coloana principala ,la reparare trebuie sa participe asociatia ,daca sa spart o teava care nu este comuna prin contractul de comodat nu ar trebui sa platesti daunele daca lai uitizat cum prevede contractul.
cititi contractul de comodat si vedeti drepturile si obligatiile dvs.
si mai retineti asta si spunetii si proprietarului.
Art. 2.146. Noul Cod Civil
Notiunea. Imprumutul de folosinta este contractul cu titlu gratuit prin care o parte, numita comodant, remite un bun mobil sau imobil celeilalte parti, numite comodatar, pentru a se folosi de acest bun, cu obligatia de a-l restitui dupa un anumit timp
Art. 2.149. Pieirea sau deteriorarea bunului. (1) Comodatarul nu raspunde pentru pierderea ori deteriorarea bunului rezultata numai din folosinta in scopul careia bunul i-a fost imprumutat.
(2) Daca insa comodatarul foloseste bunul cu alta destinatie decat aceea pentru care i-a fost imprumutat sau daca prelungeste folosinta dupa scadenta restituirii, comodatarul raspunde de pieirea sau deteriorarea bunului, chiar daca aceasta se datoreaza unei forte majore, afara de cazul cand dovedeste ca bunul ar fi pierit ori s-ar fi deteriorat oricum din cauza acelei forte majore.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Octombrie 2015
fyeratanye, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat gheciu gheciu In cadrul carei institutii se incheie un contract de comodat intre doua parti? (vezi toată discuția)
Cine suporta riscurile de distrugere sau avariere intr-un ctr de comdat masina? adela05 adela05 Intr-un contract de comodat masina, cine suporta riscuile de distrugere sau avariere? Proprietarul sau comodatarul, care foloseste masina? Ma puteti ajuta si ... (vezi toată discuția)
Contract comodat pfa claudiaP claudiaP Spuneti-mi, va rog, daca un PFA incheie un contract de comodat pentru un apartament cu 3 camere unde mai locuiesc si alte persoane, cat la 100 are dreptul de ... (vezi toată discuția)