SEDEREA IN ROMANIA PENTRU ACTIVITATI COMERCIALE
Sunteti cetatean al unui stat din afara Uniunii Europene si Spatiului Economic European? Doriti sa ramaneti pe teritoriul Romaniei pentru o perioada mai mare de timp si sa aveti afacerea dumneavoastra? Trebuie sa fiti actionar sau asociat cu atributii de conducere sau administrare al unei societati comerciale si sa obtineti avizul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (MEIMMMA).
O data obtinut acest aviz puteti obtine o viza de lunga sedere de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei. (Consultati lista acestora).
Viza de lunga sedere
Pentru obtinerea vizei de lunga sedere pentru activitati comerciale trebuie sa depuneti urmatoarele documente:
- avizul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (MEIMMMA);
- certificat de cazier judiciar sau alt document cu aceeasi valoare juridica;
- asigurare medicala valabilla pe toata perioada vizei;
- dovada asigurarii conditiilor de cazare.
Taxa de viza este de 120 Euro si se achita in statul in care faceti solicitarea.
Toate aceste documente se depun la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei.
Ca si procedura interna, viza de lunga sedere primeste aprobarea Centrului National de Vize numai dupa obtinerea avizului Inspectoratului General pentru Imigrari. I.G.I. emite acest aviz in cel mult 30 de zile de la primirea solicitarii, cu posibilitatea de prelungire a termenului cu 15 zile.
Viza de lunga sedere se acorda pentru o perioada de 90 de zile, cu una sau mai multe calatorii.
Permisul de sedere
Dupa intrarea in Romania trebuie sa obtineti un permis de sedere. Acesta atesta dreptul dumneavoastra de sedere in Romania si il puteti obtine de la formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari din judetul in care locuiti. Pentru obtinerea permisului de sedere veti depune personal o serie de documente (vi se va prelua si imaginea), cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea dreptului de sedere acordat de viza.
Pentru prima prelungire a dreptului de sedere (obtinerea primului permis de sedere) pentru activitati comerciale trebuie sa prezentati urmatoarele documente:
- cerere;
- documentul de trecere a frontierei (pasaport, titlu de calatorie, etc.) in original si copie;
- certificat constatator;
- avizul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (MEIMMMA);
- certificat de inmatriculare al societatii comerciale (original si copie);
- actul constitutiv al societatii comerciale (original si copie);
- hotararea judecatoreasca de infiintare (original si copie);
- dovada mijloacelor de intretinere (in cuantum de 500 euro lunar pentru asociati şi 700 euro lunar în cazul actionarilor, pe perioada valabilitătii pemisului)
- dovada detinerii legale a spatiului pentru sediul social (original si copie);
- dovada detinerii legale a spatiului de locuit (original si copie);
- dovada asigurarii sociale;
- adeverinta medicala;
- declaratie
- taxe.
Permisul de sedere se reinnoieste cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea celui anterior. Pentru prelungirea ulterioara a dreptului de sedere (obtinerea unui nou permis de sedere) trebuie sa depuneti urmatoarele documente:
- cerere;
- documentul de trecere a frontierei (pasaport, titlu de calatorie, etc.) in original si copie;
- certificat constatator;
- avizul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (MEIMMMA) din care să rezulte că activitatea societăţii comerciale s-a desfăşurat în conformitate cu planul de afaceri;
- inscrierile de mentiuni;
- certificat cuprinzand principalii indicatori economico-financiari;
- adeverinta eliberata de inspectoratul teritorial de munca competent, din care sa rezulte numarul persoanelor angajate cu norma intreaga de munca, in conditiile legii;
- dovada mijloacelor de intretinere (În cuantum de 500 euro lunar pentru asociaţi şi 700 euro lunar în cazul acţionarilor, pe perioada valabilităţii permisului de şedere)
- dovada detinerii legale a spatiului pentru sediul social (original si copie);
- dovada detinerii legale a spatiului de locuit (original si copie);
- dovada asigurarii sociale;
- adeverinta medicala;
- taxe.
Cererea de acordare sau prelungire a dreptului de sedere va fi solutionata in termen de 30 de zile de la data depunerii acesteia. In cazul in care sunt necesare verificari suplimentare, termenul de solutionare a cererii poate fi prelungit cu cel mult 15 zile.
Dreptul de sedere temporara pentru activitati comerciale se prelungeste succesiv pentru perioade de 1 an. In cazul strainilor care fac dovada ca au efectuat investitii de minimum 500.000 de euro sau ca au creat peste 50 de locuri de munca cu norma intreaga, dreptul de sedere se prelungeste pentru 3 ani.
In cazul investitiilor de cel putin 150.000 euro sau daca au fost create cel putin 25 locuri de munca, dovada mijlocaelor de intretinere se poate face si cu alte documente legale.
Pentru investitii de cel putin 200.000 euro sau daca au fost create cel putin 50 de locuri de munca nu este necesara dovada mijloacelor de intretinere.
Cuantumul investitiei si numarul locurilor de munca se calculeaza in functie de cota de participare a asociatului sau actionarului la societatea comerciala.