avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... parasirea locului de munca - drepturi pierdute
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

parasirea locului de munca - drepturi pierdute

noul angajator doreste inceperea colaborarii in timpul cel mai scurt(ex: de miine). ce metode de parasire a vechiului loc de munca am, astfel incit sa pot incheia vechiul contract de munca cit mai rapid posibil(ex: astazi)? ce penalizari imi poate aplica vechiul angajator si care sint repercusiunile asupra situatiei mele viitoare?
mentionez ca pe noul angajator nu'l intereseaza cauza desfacerii actualului contract de munca(ex: nemotivat/furt/etc) dar vreau sa stiu daca pot fi afectat pe viitor (ex: pensionare/angajare ulterioara/etc)
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: valeriuciolan , utilizator 12:20, 20 Iulie 2009
Ideal ar fi sa discutati cu angajatorul actual si sa conveniti cu acesta o solutionare amiabila!
Puteti sa va dati demisia cu efecte imediate pentru neplata salariului! In orice alt caz puteti fi tras la raspundere de catre actualul angajator!
E preferabil sa aveti o carte de munca imaculata nu in perspectiva pensionarii , ci a unor viitoare raporturi de munca!
1. Modul in care va inceteaza CIM nu va afecteaza pe viitor.
2. Puteti incepe munca la viitorul angajator si de maine (legea permite cumulul de functii).
3. In acelasi timp, pentru a rezolva problema cu actualul angajator, aveti mai multe posibilitati:
- cea mai simpla este sa faceti o cerere de incetare a CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) cu data la care va intelegeti cu angajatorul;
- sa demisionati, printr-o notificare adresata angajatorului (art.79 din Codul muncii) dar in acest caz trebuie sa acordati angajatorului un preaviz de 15 zile calendaristice (v. in CIM), perioada in care trebuie sa va prezentati zilnic la programul de lucru;
- sa lipsiti nemotivat, de maine, si sa fiti concediat conform art.61, lit.a) din codul muncii, pentru absente nemotivate, ca cea mai grea sanctiune disciplinara.
4. Acest din urma caz necesita mai mult timp si formularistica pentru angajatorasa ca s-ar putea sa fie de acord cu prima varianta (acordul partilor).
5. Angajatorul nu va poate sanctiona decat daca are alte motive de incalcare a Regulamentului intern al unitatii.
mentionez ca pe noul angajator nu'l intereseaza cauza desfacerii actualului contract de munca(ex: nemotivat/furt/etc) dar vreau sa stiu daca pot fi afectat pe viitor (ex: pensionare/angajare ulterioara/etc)
multumesc anticipat

De regula, o desfacere disciplinara a CIM (art. 61, lit. a) va afecteaza la proxima angajare, angajatorul putand sa fie deranjat de asemenea antecedente. De asemenea, ati fi afectat din privinta unei eventuale recomandari, pe care ati putea fi nevoit sa o cereti de la fostul angajator.
Dar nu e cazul dvs, care aveti sprijinul viitorului angajator si evitati posibile neplaceri cauzate de desfacerea disciplinara a CIM.

Totusi e recomandat sa incetati CIM-ul cu acordul partilor ( art. 55, lit. b, Codul Muncii).
problema este ca salariul este platit la timp - dar salariul este mult mai mic decit la noul loc de munca.
exista posibilitatea legala de incetare a contractului daca nu'mi convine nivelul de salarizare, si ce "piedici" imi poate provoca angajatorul?
ce "piedici" imi poate provoca angajatorul?

Doar sa va oblige sa respectati preavizul de 15/30 de zile prevazut in cazul demisiei dvs.
Demisia nu v-o poate respinge.

Alte discuții în legătură

Demisia ralukdas ralukdas Am fost angajat de către o firmă pe o perioadă determinată.Înainte cu o lună de a-mi expira contractul mi-am dat demisia şi am refuzat să stau în ... (vezi toată discuția)
Demisie neacceptata. atunci cum plec? Hadryana Hadryana Actualul meu angajator nu vrea sa accepte demisia cu acordul partilor pe care i-am cerut-o incepand cu data de 5 octombrie, de cand viitorul angajator m-ar ... (vezi toată discuția)
Neprezentare la locul de munca inginerie inginerie Buna ziua, anul trecut m-am angajat din somaj la o firma ca inginer(mergeam cu muncitorii pe teren la lucru). Anul acesta seful a hotarat sa ma testeze scris ... (vezi toată discuția)