avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Valabilitatea unei procuri speciale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Valabilitatea unei procuri speciale

Buna ziua,
Avand in vedere experienta dumneavoastra, va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Tatal meu si doua matusi in varsta ale lui sunt beneficiarii unor despagubiri, conform legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România. A fost stabilit cuantumul despagubirii si, conform legii, a inceput in 2014 plata in cinci transe egale. Toti trei sunt trecuti pe titlul de plata. Doua transe au fost achitate, urmand ca anual, pana in anul 2018, inclusiv sa fie achitate si celelalte. Anul acesta cele doua matusi i-au facut tatalui meu fiecare cate o procura speciala pentru a ridica de la CEC banii care li se cuvin din despagubire, cu mentiunea ca procura este valabila si poate fi folosita si pentru ridicarea celor trei transe ramase. Cu putin timp in urma una din matusi a decedat.
Prima intrebarea este: Mai poate folosi in anii urmatori si procura din partea matusii decedate, pentru a ridica intreaga suma de bani ce li se cuvin?
Am consultat Codul Civil si am gasit urmatoarele:

§4. Incetarea mandatului ( Procurii Speciale)
Modurile de incetare Art. 2.030 
Pe langa cauzele generale de incetare a contractelor, mandatul inceteaza prin oricare dintre urmatoarele moduri: 
a) revocarea sa de catre mandant; 
b) renuntarea mandatarului; 
c) moartea, incapacitatea sau falimentul mandantului ori a mandatarului. 
Cu toate acestea, atunci cand are ca obiect incheierea unor acte succesive in cadrul unei activitati cu caracter de continuitate, mandatul nu inceteaza daca aceasta activitate este in curs de desfasurare, cu respectarea dreptului de revocare sau renuntare al partilor ori al mostenitorilor acestora. 

Moartea, incapacitatea sau falimentul uneia dintre parti Art. 2.035 
(1) In caz de deces, incapacitate sau faliment al uneia dintre parti, mostenitorii ori reprezentantii acesteia au obligatia de a informa de indata cealalta parte. 
(2) In cazul prevazut la alin. (1), mandatarul sau mostenitorii ori reprezentantii sai sunt obligati sa continue executarea mandatului daca intarzierea acesteia risca sa puna in pericol interesele mandantului ori ale mostenitorilor sai. 

A doua intrebare: In conditiile prezentate se poate interpreta, din textul de lege, ca actiunea de plata a despagubirii in transe anuale are caracter de continuitate ,urmand a se incheia acte succesive si astfel mandatul sa fie in continuare valabil, actiunea fiind in curs de desfasurare, cu toate ca mandantul a decedat?
Am nevoie de aceste informatii pentru a le prezenta la unitatea CEC atunci cand ar trebui sa ridice urmatoarele transe de bani.
Va multumesc pentru amabilitate si astept un raspuns din partea dumneavoastra.
Cu stima,
Sorin

Alte discuții în legătură

Valabilitate procura speciala in cazul in care mandantul a decedat SorinIulian SorinIulian Buna ziua, Avand in vedere experienta dumneavoastra, va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Tatal meu si doua matusi in varsta ale lui sunt ... (vezi toată discuția)
Valabilitate procura cotiso_bv cotiso_bv Buna ziua ! As dori sa stiu daca se poate emite o procura in care mandatarul poate cumpara pentru sine o suprafata de teren ( imputernicit fiind de ... (vezi toată discuția)
Procura de administrare dupa deces. paul_sonea paul_sonea Buna seara. O doamna are procura de administrare de la sora sa care e bolnava de cancer. Daca sora ei moare ce se intampla cu acea procura? Mai e valabilă sau ... (vezi toată discuția)