avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj mostenire

Buna ziua,

Locuiesc impreuna cu sotul in imobilul mamei mele. Dorim sa aducem modificari si imbunatatiri acestui imobil si sotul este cel care va face toata investita in acest sens. Imobilul este momentan pe numele mamei mele si nici ea nu va contribui la aceasta renovare. Costurile variaza, dar ajung la aproximativ 30.000 euro.

Luand in calcul un posibil divort, am doua intrebari:

1. In ce conditii este 100% sigur ca imobilul nu va fi impartit cu sotul, avand in vedere ca suntem deja casatoriti si mama este inca in viata? Acte de donatie, vanzare-cumparare sau nici un fel de actiune pana la decesul mamei?
2. In ce imprejurari se poate face o astfel de investitie si ce consecinte ar putea exista la un eventual partaj?

Multumesc!

Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2015
Manu22, utilizator
Cel mai recent răspuns: Manu22 , utilizator 19:22, 26 Octombrie 2015
Buna ziua,
Avand in vedere ca toata investitia ar fi doar din partea sotului, normal ar fi ca in caz de divort sa-i returnati c/v investitiei.
Legal domnia sa, in caz de divort, ar putea sa solicite sa se imparta bunurile realizate in timpul casatoriei iar pentru imobil sa solicite de la mama dumneavoastra c/v imbunatatirilor aduce imobilului dansei.
Contravaloarea se poate stabili de instanta in bani sau in natura?
Lipsa banilor duce la returnarea investitiei in natura sau sunt alte criterii dupa care se fac aceste impartiri?

Multumesc pentru raspunsul promp.
Contra valoarea, daca nu picati la pace, se stabileste de un expert.
Daca nu sunt bani se poate pune poprire pe venituri. Daca nu, se poate scoate bunul la executare.
Cum sa se ia imbunatatirile in natura? Se poate desprinde faianta de pe pereti/
Ok. Aceste lucruri sunt valabile indiferent de cine ar fi proprietarul (eu sau mama mea).
Imobilul ar putea fi pierdut (ca atare) prin executare. Am inteles bine?

Ca o lamurire, probabil ca s-a intrebat de mai multe ori aici....daca suntem deja casatoriti si mama mea imi face donatie sau nu face nici o actiune, mai este imobiliul bun propriu sau se imparte cu sotul? Sau se face referire doar la contravaloarea investitei sale?
Buna ziua,
M-AM REFERIT DOAR LA CONTRAVALOAREA INVESTITIEI!

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare imobil dirina2 dirina2 Buna seara! Va expun urmatorul caz, cu dorinta si rugamintea sa ma ajutati cu un sfat. In anii \'70 doi soti s-au despartit in fapt (fara divort), si-au ... (vezi toată discuția)
Protejare bunuri dobandite inainte de casatorie iulianalexandru14 iulianalexandru14 Buna ziua! Detin o casa impreuna cu 2000 mp si urmeaza sa ma casatoresc. cum ar trebui sa procedez ca in urma unui eventual divort sa nu trebuiasca sa impart ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort BCF BCF Buna ziua Acum o luna am divortat pe cale amiabila, la starea civila. Acum intampin probleme cu privire la separarea de fostul meu sot. Inainte de casatorie ... (vezi toată discuția)