avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoasterea paternitatii...Sunt foarte intrigat! As ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoasterea paternitatii...Sunt foarte intrigat! As dori, va rog lamuriri!

Sunt foarte intrigat de ceea ce am luat la cunostinta pe marginea acestui subiect, si as dori lamuriri...pentru a putea ajuta in acest fel si persoana in cauza.

Cu 3 ani in urma, am cunoscut la niste cursuri o tanara care mi-a starnit compasiune...
Era insarcinata in luna a 4a, insa intro situatie materiala critica, si un trecut care a contribuit din plin la acest lucru ( fara tata, si de la 5 ani, mai mult si fara mama, crescuta pe la straini, etc),
si, la acel moment singura, nesustinuta de nimeni, fara locuinta si loc de munca. Dorea sa abandoneze fetita, viitorul copil.
Eu insa am incurajat-o sa o pastreze, am pastrat legatura cu ea ca prieteni, pentru a o sustine moral si cu sfaturi, si dupa putinta, si material.

Dupa nasterea copilului, Am indemnat-o sa actioneze in instanta pe individul in cazua, care nu a dorit sub nicio forma sa isi recunoasca progenitura, dar pentru ca atat ea, cat nici eu sau vreo cunostinta apropiata nu aveam cunostinte in domeniu,
i-am sugerat sa apeleze la o fundatie sau asociatie de profil, care sprijina mamele singure, pentru a obtine o consiliere juridica, ceea ce a si facut,

Numai ca, acei indivizi - consilieri juridici - dupa sedinta, aproape ca au descurajat-o in intregime, iar pe mine, intrigat aproape la culme!

I-au spus ca, daca el nu va vrea, nimeni nu il va putea obliga sa faca testul de paternitate, si ca, mai mult, daca nici macar nu se va prezenta la procese, incepand de la primul, i-au dat de intales ca lucrurile se vor tergiversa foarte mult timp, si ca nu sunt aproape deloc sanse sa castige cumva in acest fel.

Dupa ce am aflat aceste lucruri, eu mi-am spus ca, fie acei indivizi nu cunosc bine legea si procedurile, fie legea este ...ca si inexistenta in acest sens.
Caci, daca asa ar sta lucrurile, atunci, oricine ar putea insira copii cand si cum vrea, si apoi, sa nu se prezinte la niciun proces, si in felul asta nu are nico bataie de cap sau stres vreodata.

Va rog, cine cunoaste bine acest domeniu legislativ, daruiti-va si haideti sa ajutam acea tanara, cu cat mai multe si precise informatii, cum ar putea sa lupte pentru dreptatea si viitorul ei si al copilului.
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2015
sunsray, utilizator
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 16:41, 5 Noiembrie 2015
Buna ziua,
Va sfatuiesc sa studiati art. 426 C.Civ.
Art. 426
Prezumţia filiaţiei faţă de pretinsul tată
(1) Paternitatea se prezumă dacă se dovedeşte că pretinsul tată a convieţuit cu mama copilului în perioada timpului legal al concepţiunii.
(2) Prezumţia este înlăturată dacă pretinsul tată dovedeşte că este exclus ca el să îl fi conceput pe copil.

Daca acest lucru nu se poate stabili atunci este greu de dovedit in afara testului ADN
Da, nimeni nu poate fi obligat sa faca un test daca nu doreste.
Bun, si dovedirea ca pretinsul tata a convietuit cu mama copilului cum se face, doar prin martori? Si....ce se intampla daca individul nu se va prezenta la prima citatie? si nici la a -2a si la niciuna si niciodata?
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2015
gi-jane2, moderator

Mama poate sa dovedeasca convietuirea cu pretinsul tata prin martori si/sau orice alte mijloace de proba (scrisori, fotografii, etc) precum si prin interogatoriu.
Daca paratul nu se prezinta la termene dar mama dovedeste cele de mai sus atunci se pronunta o sentinta care ii va da dreptul sa inscrie numele tatalui in certificatul de nastere al minorului si sa solicite pensia alimentara.
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2015
gi-jane2, moderator
Sunt si eu la fel de intrigata ca si dv. de sfaturile primite de mama.
Referitor la acestea:
- e adevarat ca daca el nu vrea, nu-l poate obliga nimeni, deci nu-l leaga nimeni sa-l duca la IML. La fel de adevarat e si faptul ca aceasta lipsa a lui este un castig al ei, ea ramanand cu banii de expertiza in buzunar si creand prin asta in dosar o proba (lipsa lui de la expertiza se va interpreta impotriva lui macar ca prezumtie).
- Daca nu se va raspunde la adresele instantei, va dura putin mai mult etapa prealabila si va trebui sa faca mama dovada faptului ca el chjiar locuieste la adresa unde e citat. In rest nu se prelungeste cu nimic, cu niciun termen. Cateva saptamani poate in plus. POATE.

In esenta, in drept procesual (si nu numai, sigur), orice lipsa de interes a unei parti este in avantajul celeilalte. Este o falsa impresie ca prin lipsa noastra la termene putem crea premisa respingerii cererii celuilalt. Prin deinteres, culpa procesuala si lipsa la termene, de regula, inseamna ca ii inlesnim celuilalt castigul.
Eu nu mai sunt intrigata de legile din aceasta tara care nu ajuta cu nimic mamele, iar despre copii nici nu se mai pune problema.

Acum va intreb urmatoarele: Daca se va dovedi ca acest individ este tatal copilului, credeti ca se va implica in vreun fel? Va spun eu: nu. Un simplu nume intr-un certificat de nastere nu inseamna nimic. Nici mama nu va avea vreun avantaj.

Printr-o eventuala Hotarare Judecatoreasca, domnul ar putea fi obligat sa plateasca o suma de bani, lunar, copilului, dar daca nu are venituri si nici bunuri, nu va plati nimic niciodata. Asta va spun din proprie experienta.

Dar mama va deveni legata de el din cauza custodiei comune care se cam da "din oficiu" la noi. Adica va avea nevoie de acordul lui pentru multe decizii legate de copil si cum nu prea ii pasa domnului, s-ar putea sa se cam lege la cap singura. Tot din experienta proprie va spun.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2015
25Maria23, utilizator

Alte discuții în legătură

Recunoasterea paternitatii ancamargareta ancamargareta Mama minora (16 ani) doreste sa dea in judecata tatal major (20 ani) pt recunoasterea paternitatii. Mama minora si copilul se afla in intrtinerea parintilor ... (vezi toată discuția)
Paternitate prin test adn pana la varsta de un an costingh costingh buna ziua. va rog sa imi spuneti daca la intentarea unui proces de stabilire a paternitatii ( pana la implinirea varstei de un an al copilului ), ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea paternitatii paris_ro06 paris_ro06 Buna ziua, Am urmatoarea speta: cum se poate dovedi paternitatea in situatia unui copil ilegitim in care presupusul tata este decedat de peste 10 ani, fara ... (vezi toată discuția)