avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna seara am o mare nelamurire si va rog mult sa ma ajutati..Acum 6 ani mama mea a murit,sotul mamei este in viata (nu m-a recunoscut legal ) si acum vrea sa faca succesiunea dupa mama.Eu mai am 3 surori si 1 frate totii ceilaltii au fost recunoscutii legal doar eu care sunt cea mai mare am ramas nerecunoscuta legal de cel care practic i-am zis tata toata viata..Acum la succesiune ce procent dintr-o casa cu 3 camere am dreptul?Daca eu nu accept despagubirea la care el vrea sa mi-o dea ca sa renunt la drepturile mele la aceea casa pot ramane fara mostenire?Daca nu ma prezint la succesiune ce se intampla?Sunt obligata sa accept orice suma data de catre "tatal meu"?Sper s-a inteles despre ce este vorba si sper sa ma ajutati cu un sfat
Cel mai recent răspuns: maria1230 , utilizator 16:25, 11 Noiembrie 2015
Buna seara
conform prevederilor art. 972 C.Civ., tatal dumneavoastra are dreptul la 1/4 din masa succesorala, restul de 3/4 se inparte la cei 5 copii.
Dumneavoastra sucedati doar de pe mama nu si de pe tata.
Masa succesorala se compune din 1/2 din bunurile realizate impreuna de cei doi soti.
In aceste conditii (presupun ca imobilul era proprietatea comuna a sotilor)
- sotul suparavietuitor va avea 5/8 din intreg bunul,
- fiecare din cei 5 copii va avea 3/40 din intreg bunul.
Contravaloarea aceste cote o stabiliti de comun acord sau prin instanta de judecata.
Neprezentarea la o succesiune nu presupune pierderea drepturilor succesorale.
La mostenirea mamei veti aceleasi drepturi cu fratii dvs, pt mostenirea tatalui cand va veni vremea, ar trebui sa rezolvati din vreme cu paternitatea ( asta ca sa nu il dezgropati apoi).
Am fost chemata cu fratii mei la notar pentru a face succesiunea,noi am vrea sa vedem ce acte sau depus la dosar ?putem sa cerem acest lucru? pentru ca o sora de-a noastra este plecata din tara si nu are cum sa ajunga la succesiune si noi nu intelegem cum de un notar a acceptat sa faca succesiune fara sora noastra..Putem cere sa vedem ce acte sau depus la notar si sa amanam succesiunea?Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acceptare sau renuntare la mostenire bw_vision bw_vision Buna ziua! Ma puteti lamuri si pe mine, va rog, cum trebuie sa facem o succesiune? Mama a decedat, iar tata, sora mea si cu mine trebuie sa facem ... (vezi toată discuția)
Un fel de mostenire romica.b romica.b sotia mea are o sora si impreuna mai au doi frati de tata . In urma cu 13ani tatal lor a murit , iar acum doi ani a murit si mama fetelor. Nu sa facut ... (vezi toată discuția)
Succesiune Alina50 Alina50 Buna seara, Am o nelamurire,Tatal meu a decedat in noiembrie,(avand doi copii si sotie) el avand o Sora dar si un frate vitreg de pe Tata,fratele vitreg si ... (vezi toată discuția)