avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chirias care a plecat - inchidere contract unilateral?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chirias care a plecat - inchidere contract unilateral?

Buna ziua,

Chiriasul nostru (firma) a 'disparut' dupa neplata la 1..2 luni de chirie.
Nu a platit nici asociatia si nici ultima factura de electrica.
A plecat si cu toate cheile (din fericire mai am una pusa de rezerva).

Am in principiu mai multe probleme:
- recuperarea datoriei (~2000 EUR)
- recuperarea cheilor
- si cel mai important: rezilierea contractului la Adm. financiara pt a nu mai plati impozitul si pt a putea inchiria la altcineva. Problema mea la adm fin este ca imi cer actul de reziliere semnat de ambiele parti si contractul lor... pe care nu am de unde sa le scot.

Am apucat sa le trimit si sa imi semneze (unul din angajatii firmei) o notificare gen platiti datorii sau plecati.

As aprecia daca ati avea sugestii la cum sa procedez referitor la aceste probleme.
Contractul de inchiriere nu are mentionat 'pact comisoriu de gradul II' iar conditiile de reziliere este notificarea cu 30 de zile inainte.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 02:02, 22 Iulie 2009
reziliere semnata de ambele parti?:O:O:O
Pentru a solutiona acest litigiu trebuie sa il dati in judecata pe chirias!
La administratia financiara nu va opereaza rezilierea contractului de inchiriere decat daca depuneti act aditional de reziliere semnat de ambele parti sau o declaratie notariala a chiriasului ca renunta la inchirierea imobilului. Mai exista doar varianta unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile!
Multumesc.

Pana sa se ajunga la o decizie judcatoreasca pot trece luni de zile... posibil ani si nu imi garanteaza nimeni ca voi primi ceva pt aceasta perioada.

Din cate aveam impresia rolul Administratiei Fin. este doar de a tine evidenta fiscala a acestor contracte si nu de a le da caracter juritic.

Daca le declar pe proprie raspundere ca fostii chiriasi au disparut de ceva vreme si ca nu mai dau de ei nu este suficient?
J H a scris:

reziliere semnata de ambele parti?:O:O:O


care parti ca una nu mai este de gasit (firma este spaniola)... nu imi est ede datorie cat de faptul ca sunt blocat de fostul contract.
art. 1020 din Codul Civil prevede: Conditia rezolutorie este subinteleasa totdeauna in contractele sinalagmatice in caz cand una din parti nu indeplineste angajamentul sau.

Astfel, chiar daca nu a fost stipulat in contrat o clauza de reziliere a contractului, aceasta se poate obtine, datorita conditiei rezolutorii tacite prevazute in orice contract sinalagmatic (obligatii reciproce).

Insa, contractul nu este desfiintat de drept.

Desfiintarea trebuie sa se ceara inaintea justitiei.

Asadar, trebuie sa introduceti o cerere de chemare in judecata impotriva fostukui chirias, citat printr-un ziar mai raspandit sau la usa instantei.

Alte discuții în legătură

Valabil act aditional fara semnatura unei parti? ministru_ ministru_ Buna ziua! Am o problema. Am inchiriat un apartament unei persoane fizice pe baza de contract, vizat de Adm Financiara. Contractul a fost incheiat pe o ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract abonament vodafone sandut77 sandut77 Detin un abonament de grup pe firma(SRL). Mai am 3 luni pana expira contractul cu Vodafone. Am depus la Registrul Comertului cerere de dizolvare SRL la care ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de inchiriere bf03 bf03 Sunt proprietarul unui imobil pe care am dat in chirie unei firme care are in prezent si sediul social pe adresa respectiva. De 4 luni nu si-a achitat ... (vezi toată discuția)