Chiriasul nostru (firma) a 'disparut' dupa neplata la 1..2 luni de chirie.
Nu a platit nici asociatia si nici ultima factura de electrica.
A plecat si cu toate cheile (din fericire mai am una pusa de rezerva).
Am in principiu mai multe probleme:
- recuperarea datoriei (~2000 EUR)
- recuperarea cheilor
- si cel mai important: rezilierea contractului la Adm. financiara pt a nu mai plati impozitul si pt a putea inchiria la altcineva. Problema mea la adm fin este ca imi cer actul de reziliere semnat de ambiele parti si contractul lor... pe care nu am de unde sa le scot.
Am apucat sa le trimit si sa imi semneze (unul din angajatii firmei) o notificare gen platiti datorii sau plecati.
As aprecia daca ati avea sugestii la cum sa procedez referitor la aceste probleme.
Contractul de inchiriere nu are mentionat 'pact comisoriu de gradul II' iar conditiile de reziliere este notificarea cu 30 de zile inainte.
Pentru a solutiona acest litigiu trebuie sa il dati in judecata pe chirias!
La administratia financiara nu va opereaza rezilierea contractului de inchiriere decat daca depuneti act aditional de reziliere semnat de ambele parti sau o declaratie notariala a chiriasului ca renunta la inchirierea imobilului. Mai exista doar varianta unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile!
art. 1020 din Codul Civil prevede: Conditia rezolutorie este subinteleasa totdeauna in contractele sinalagmatice in caz cand una din parti nu indeplineste angajamentul sau.
Astfel, chiar daca nu a fost stipulat in contrat o clauza de reziliere a contractului, aceasta se poate obtine, datorita conditiei rezolutorii tacite prevazute in orice contract sinalagmatic (obligatii reciproce).
Insa, contractul nu este desfiintat de drept.
Desfiintarea trebuie sa se ceara inaintea justitiei.
Asadar, trebuie sa introduceti o cerere de chemare in judecata impotriva fostukui chirias, citat printr-un ziar mai raspandit sau la usa instantei.