avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revendicare teren agricol dupa 20 de ani de folosinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revendicare teren agricol dupa 20 de ani de folosinta

Buna ziua. Sunt de 20 de ani in Canada iar la plecare am lasat 1.7 ha teren agricol unor cunoscuti fara nici un act doar sa il cultive. Mi sa spus ca daca trec 10 sau 20 de ani fara ca eu ( proprietarul) sa vin in tara, el poate cere statului sa il dea lui. Vreau sa stiu daca asa ceva este posibil si cum pot impiedica asa ceva fara ca sa vin in tara?
Cel mai recent răspuns: Dascalu Ana , utilizator 19:47, 28 Octombrie 2015
se numeste uzucapiune, uzurparea dreptului de proprietate si este posibil.
este un mod de dobândire a dreptului de proprietate sau a altui drept real (dezmembrământ al dreptului de proprietate, de ex. servituţi) prin posedarea neîntreruptă și cu bună-credință a unui bun în temeiul unui just titlu. Termenul este de 10 ani dacă adevăratul proprietar locuieşte în circumpscripția tribunalului unde se află bunul imobil şi de 20 de ani dacă locuieşte în altă parte.
operează ca o sancţiune civilă pe care o suportă titularul dreptului de proprietate pentru pasivitatea sa, lăsând bunul în posesia altuia timp îndelungat. Acţiunea în uzucapiune este o acţiune reală şi poate fi introdusă în instanţă de către orice persoană care pretinde că a exercitat o posesiune utilă asupra unui imobil în perioada de timp stabilită de lege, chemând în judecată adevăratul proprietar al imobilului cu privire la care se invocă uzucapiunea.

Iar eu ce trebuie sa fac ca sa nu imi fie luat pamantul? Iar daca pierd pamantul pot sal dau in judecata si sa il primesc inapoi?
Dvs. aveti acte pe acel pamant? Gen titlu de proprietate ? Impozitele sunt platite de dvs sau in numele dvs? Sfatul meu ar fi sa delegati pe cineva din Romania sa va intabuleze dreptul de proprietate in cartea funciara (sa va faca cadastru) si apoi sa incheiati un contract de folosinta cu cel care va foloseste terenul. Statul nu-i poade da pamantul lui, respectivul va poate da pe dvs in judecata sa se constate ca a dobandit dreptul de proprietate asupra terenului respectiv data fiind posesia indelungata, utila si sub nume de proprietar, dar pana acolo este cale lunga...
Puteti studia pe internet
DECRET-LEGE Nr. 115 din 27 aprilie 1938 * lege in vigoare pentru uzucapiune in Transilvania.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren agricol fara act de proprietate varsanufie varsanufie Detin un teren agricol in suprafata de 0.42 ha, mostenit de la bunici. Terenul a fost achizitionat de bunici de la o persoana care acum este moarta si nu are ... (vezi toată discuția)
Proprietarul nu plateste impozit hansi2018 hansi2018 Un proprietar (fara cetatenie romanaesca) din strainatate are un teren in comuna noastra.. El nu se intereseaza de terenul lui. Eu platesc de catva ani ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune extratabulara Adrianapop987 Adrianapop987 Buna ziua, va rog să ma ajutati cu o problema. Doresc sa introduc o cerere de chemare in judecata inteleiata pe Decretul 115, vreau sa uzucapez un teren ... (vezi toată discuția)