Buna ziua. Sunt de 20 de ani in Canada iar la plecare am lasat 1.7 ha teren agricol unor cunoscuti fara nici un act doar sa il cultive. Mi sa spus ca daca trec 10 sau 20 de ani fara ca eu ( proprietarul) sa vin in tara, el poate cere statului sa il dea lui. Vreau sa stiu daca asa ceva este posibil si cum pot impiedica asa ceva fara ca sa vin in tara?
se numeste uzucapiune, uzurparea dreptului de proprietate si este posibil.
este un mod de dobândire a dreptului de proprietate sau a altui drept real (dezmembrământ al dreptului de proprietate, de ex. servituţi) prin posedarea neîntreruptă și cu bună-credință a unui bun în temeiul unui just titlu. Termenul este de 10 ani dacă adevăratul proprietar locuieşte în circumpscripția tribunalului unde se află bunul imobil şi de 20 de ani dacă locuieşte în altă parte.
operează ca o sancţiune civilă pe care o suportă titularul dreptului de proprietate pentru pasivitatea sa, lăsând bunul în posesia altuia timp îndelungat. Acţiunea în uzucapiune este o acţiune reală şi poate fi introdusă în instanţă de către orice persoană care pretinde că a exercitat o posesiune utilă asupra unui imobil în perioada de timp stabilită de lege, chemând în judecată adevăratul proprietar al imobilului cu privire la care se invocă uzucapiunea.
Dvs. aveti acte pe acel pamant? Gen titlu de proprietate ? Impozitele sunt platite de dvs sau in numele dvs? Sfatul meu ar fi sa delegati pe cineva din Romania sa va intabuleze dreptul de proprietate in cartea funciara (sa va faca cadastru) si apoi sa incheiati un contract de folosinta cu cel care va foloseste terenul. Statul nu-i poade da pamantul lui, respectivul va poate da pe dvs in judecata sa se constate ca a dobandit dreptul de proprietate asupra terenului respectiv data fiind posesia indelungata, utila si sub nume de proprietar, dar pana acolo este cale lunga...