avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Regimul matrimonial ales (separatia de bunuri), ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Regimul matrimonial ales (separatia de bunuri), inainte de casatorie

Buna ziua!
Daca unul din soți detine bunuri mostenite inaintea căsătoriei,sau prin act de vinzare-cumparare cu uzufruct viager(mama a vândut fiului un imobil cu uzufruct viager),fără o declaratie de separatie a bunurilor incheiata inaintea casatoriei,celălalt sot ,in caz de divorț poate deveni proprietar pe 1/2 din aceste bunuri?Am citit undeva că, in lipsa acestei “convenţii matrimoniale” se aplică actualele prevederi, conform cărora în caz de divorţ bunurile se împart în mod egal între cei doi soţi.Ce îseamna ca ; In lipsa inventarului - care se intocmeste de catre notar - sotul posesor al bunului mobil va fi prezumat,(???) in mod relativ, a fi proprietarul acestuia (art. 361 NCC).
Cel mai recent răspuns: carmen bodeanu , utilizator 18:41, 27 Octombrie 2015
celalalt sot nu poate deveni propruetar pe bunurile proprii,aflate in patrimoniului celalalt sot inaintea casatoriei. Prezumtia ca coproprietate se aplica bunurilor achizitionate in timpul casatoriei
Bunurile dobandite inainte de casatorie sunt bunuri proprii, ele nu intra in masa partajabila la divort, chiar daca, ulterior, sotii sunt casatoriti sub regimul comunitatii legale.

In cadrul regimului separatiei de bunuri fiecare sot este proprietarul bunurilor dobandite inaintea casatoriei si al bunurilor dobandite in nume propriu in timpul casatoriei .

La incheierea conventiei matrimoniale de adoptare a regimului separatiei de bunuri, notarul trebuie sa intocmeasca un inventar al bunurilor mobile proprii ale fiecarui sot .


In acest regim, niciunul din soti nu poate fi tinut de obligatiile asumate de celalalt sot, cu exceptia celor pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei si a celor legate de cresterea si educarea copiilor


Prin conventie matrimoniala, partile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim in functie de masa de bunuri achizitionate de fiecare sot in timpul casatoriei.

Multumesc tuturor,pentru răspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie - bunuri proprii si comune in casatorie lore8000 lore8000 Buna ziua. In situatia in care o viitoare sotie detine inainte de casatorie o suma importanta de bani in banca sau o casa achizitionata inainte de ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala ContSters261004 ContSters261004 Buna ziua, In legislatia romana exista contract sau conventie, care sa permita in cazul unui cuplu casatorit, ca bunuri care au fost dobandide in timpul ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala marya_mara59 marya_mara59 urmeaza sa ma casatoresc, eu am un aparatment proprietate personala,este renovat, mobilat si am un salariu mai mare decat al viitoarei sotii. Doresc sa fac o ... (vezi toată discuția)