avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Firma repartitoare - calculare S.E.T, costuri, etc...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Firma repartitoare - calculare S.E.T, costuri, etc...

Buna ziua,

Va rog ajutati-ma,
Ma intereseaza un certificat de performanta energetica a apartamentului meu de 4 camere situat in sector 6 ( Bld. Ceahlaul Nr.25 Bl 71 ) care sa reiasa S.E.T - ul apartamentului. Mentionez ca sunt la pausal.

Mai exact:
Anul acesta in imobil de 77 ap. cu 5 scari suntem o parte la pausal, o parte cu repartitoare si o parte debransati, pe parte de agent termic. S-a angajat o firma "X" pentru cei cu repartitoare, am avut surpriza ca aceasta firma sa imi mosoare si mie apartamentul ( calorifere, tevi ) si sa imi impuna anumite taxe pentru calcularea S.E.T-ului si a calduri consumate pe apartamentul meu si cota-parte ce imi revine din partile comune lunare, avand in vedere ca eu nu am fost de acord cu angajarea firmei si montarea repartitoarelor ( ori care dintre ele ) prin semnarea unui tabel la presedintele de asociatie. Ei tot insista ca, conform legii trebuie sa platesc acele comisioane de calculare, este corect ?

Intrebare:
Poate sa imi impuna costuri pe apartament la calcularea calduri si a S.E.T-ului firma respectiva daca eu nu am fost de acord si am semnat in acest sens ?
Are calitatea si certificarea masurari S.E.T-ului aceasta firma ?
Cat costa aceasta masurare si calculare pentru un singur apartament, daca stiti ?
Administratotul are obligativitatea de a calcula si a repartiza costurile de caldura ? Administratorul este tot firma angajata.
In baza carei legi pot afirma ca, adm. are rolul acesta ?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: roberth , utilizator 17:21, 14 Ianuarie 2016
Daca majoritatea proprietarilor au optat pentru repartitoare, atunci calculul caldurii pe scara dv. se face unitar, deoarece exista o singura factura emisa de furnizor in baza contorului de bransament.
Dincolo de acest bransament asociatia - proprietarii - opteaza pentru un mod unic de calcul.
Daca nu ati fi avut repartitoare deloc pe scara, repartizarea facturii de caldura se facea in functie de cota-parte indiviza (suprafata apartamentului) de catre administrator.

In cazul asociatiei dv. aceasta a facut contract cu o firma agreata ANRSC care inventariaza intreaga instalatie de incalzire si, in baza acestui inventar, a facturii lunare si a indecsilor declarati de proprietarii care au repartitoare, efectueaza acest calcul in care include si spatiile, apartamentele fara repartitoare.
Administratorul primeste tabelul centralizator care sta la baza rubricii de caldura din lista de intretinere, si fisele individuale pentru fiecare apartament in parte.
Calculul pentru apartamentele necontorizate se face in baza unor formule de calcul care se gasesc in Ordinul ANRSC nr. 343/2010.

Unele firme de calcul percep comisioane si in cazul apartamentelor necontorizate, altele nu. Dv. aveti ghinion. Comisioanele sunt prevazute in contractul dintre asociatie si firma.

Daca va intereseaza SET-ul apartamentului dv. va puteti interesa la firma care cu siguranta, la inventariere, l-a inregistrat si pe al dv. pentru ca in baza lui va calculeaza caldura.
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2015
elga50, moderator


In conditiile in care exista hotarare pentru angajare firma care sa calculeze lunar consumul individual caldura,este temeinic ca toti proprietarii sa achite prestatia
In conditiile in care adunarea generala/comitetul executiv au hotarat angajarea de persoana specializata pemtru calcularea individuala costuri caldura,administratorul de imobil nu mai poate fi facut responsabil
LEGE Nr. 296 din 2004 *** Republicată privind Codul consumului
ART. 11
Orice vânzare forţată este interzisă. Expedierea unui produs sau prestarea unui serviciu către o persoană se face numai în baza unei comenzi prealabile din partea acesteia.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@elga50 calculul caldurii in blocurile fara repartitoare se face dupa ordinul 483/2008 al ANRSC si nu cuprinde numai cota indiviza. Legiuitorul a gandit foarte bine faptul ca, dupa 1989 configuratia radiatoarelor in apartamente (sau in unele cazuri chiar al apartamentelor s-a modificat). Ordinul 483 aduce in calcul si SET-ul apartamentului (art 12). Pe buna dreptate, doua apartamente cu aceiasi suprafata dar calorifere diferite (numar, dimensiune, material) nu ar trebui, logic vorbind, sa plateasca la fel.

De asemenea, daca un singur proprietar doreste calcul dupa repartitoare, asociatia este obligata sa incheie un contract cadru cu o firma autrorizata in acest domeniu, calculele fiind efectuate doar de aceasta firma din cauza faptului ca in acelasi condominiu nu pot fi doua entitati care sa efectueze calcul pentru aceiasi utilitate.

Am constatat ca in asociatiile fara repartitoare (voi ajunge specialist tot studiind acest fenomen) in care proprietarii sunt multumiti la pausal de fapt calculul se face ca pe timpul lui Ceausescu, costurile impartindu-se in mod egal (si ilegal in acelasi timp). Adica eu, somer un an a trebuit sa platesc caldura ca si vecinul meu mare lider sindical cu Mertan si sofer la usa, neavand posibilitatea sa inchid robinetul din casa sa platesc cat imi puteam permite din 540 lei.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza caldura la pausal? mihaelapohoata mihaelapohoata Buna seara, mai am o curiozitate legata de asociatia de proprietari. Cum se calculeaza conform legii in vigoare, caldura la pausal. Asociatia la care lucrez de ... (vezi toată discuția)
Repartitoare de caldura orsaia2006 orsaia2006 Buna ziua,am si eu o intrebare ...la noi in asociatie suntem 50 de ap ....10 apartamente nu mai doresc sa aiba repartitoare pe calorifer ,motivand ca stau in ... (vezi toată discuția)