avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari stabilite de administrator.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari stabilite de administrator.

salut ,am si eu o problema cu interpretarea articolului 49 sin legea 230/2007
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat.
referitor la fraza 'asociatia poate stabili"
daca asociatia mai precis comitetul executiv nu a stabilit un sisitem de penalizari ,administratorul poate stabili el?
sau se stabileste din oficiu un sistem?
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2015
fyeratanye, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:43, 30 Octombrie 2015
Administratorul nu este factor de decizie in asociatia de proprietari ci doar pune in aplicare ce a hotarat conducerea acesteia.

Daca nu s-a stabilit un mod propriu de penalizare (trebuie sa fie peste cel al furnizorilor), atunci penalizarile facturate de furnizori vor fi repartizate restantierilor din luna respectiva.
multumesc frumos de raspuns
Din oficiu nu se poate stabili nici unul din cele 2 sisteme de penalizari cel propriu si cel proportional iar administratorul nici atat nu poate el stabili nici din oficiu nici in scris. Unul din motive este ca intr-un eventual proces daca asociatia nu are hotararea adunarii generale sau a comitetului in privinta alegerii sistemului pe penalizari, asociatia poate sa piarda aceste penalizari in instanta. Si H.A.G. si hotararile comitetului se semneaza de catre toti membrii comitetului iar administratorul nu apare pe nicaieri si semnatura lui nu are nici o valabilitate pe nici un document in care se iau decizii. Doar comitetul sau Adunarea general poate stabili sistemul de penalizari si in scris
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2015
bizman, utilizator
Penalizarea furnizorilor este pur si simplu o factura.
Ea se repartizeaza celor restantieri dupa o banala regula de trei simple.
adevarul e ca mam cam inselat eu,
am avut un administrator pana acum 2 luni si acel administrator ,chiar daca erau restantieri in bloc nu sau aplicat penalizari,banuiesc ca acoperea factura fondul de rulment al tuturor,
noul administrator e un pic mai cu metodele lui.
acum o saptamana parca,sa afisat intretinerea pe luna septembrie si am vazut acolo ca a aparut o 9 rubrica 'penalizari'.
acum dupa raspunsurile dvs mam mai luminat un pic.
deci normal ar fi daca furnizori au aplicat penalizari,corect ar fi sa li se imparta restantierilor.
dar daca fondul de rulment al tuturor acopera totalul facturii si administratorul aplica penalizari ,nu cred ca e corect.
o sa iau legatura cu administratorul si ma lamureste el de unde si de ce sa aplicat penalizari.
Ultima modificare: Vineri, 30 Octombrie 2015
fyeratanye, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Calculul penalizarilor de la furnizorii de utilitati inat inat Buna ziua, Va rog sa-mi explicati cum se calculeaza penalizarile de la furnizori in situatia in care asociatia de proprietari aplica 2%/zi penalizare de ... (vezi toată discuția)