avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calculul penalizarilor de la furnizorii de utilitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calculul penalizarilor de la furnizorii de utilitati

Buna ziua,
Va rog sa-mi explicati cum se calculeaza penalizarile de la furnizori in situatia in care asociatia de proprietari aplica 2%/zi penalizare de intarziere pentru cotele de intretinere restante?
Precizez ca blocul are multi restantieri si facturile care au venit luna aceasta au penalizari mari datorita intarzierii la plata (s-au depasit cele 15 zile scadenta la facturi iar in perioada de gratie de 30 de zile de la emiterea facturii nu au fost platite integral sumele respective).
Pe de alta parte, va rog sa-mi spuneti daca aceste penalizari de la furnizori se trec grupate (de la cei 2 furnizori) in listele de plata pe o coloana separata.
Va multumesc si va doresc o zi buna!
Ina
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:12, 29 Aprilie 2015
1.penalizarile sunt de maxim 0.20%/zi, si nicidecum de 2%/zi.
2.din fondul de penalizari adunat de la restantieri, se platesc facturile de penalizari emise de furnizori.
3.se opteaza fie pentru penalizarea propriilor restantieri cu 0,20%/zi, fie se repartizeaza doar facturile de penalizari ale furnizorilor. Folosirea a doua sisteme de penalizari in acelasi timp este lipsita de omenie. Sunt instante care resping astfel de situatii, dupa cum exista alte instante care nu se sesizeaza.

Atentie, 0.20%/zi este o penalizare mare, ea inseamna 72%/an !
raspuns gresit--penalizarea este 0,2% conform lg. 230
ART. 49
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
ma rectific-----nu vor fi mai mari de 0,2% pe zi:rtfm:
@yoman
Si de ce este gresit raspunsul lui @amvirdan?:stunned:

@amvirdan
Atata timp cat procentul este legal, n-are rost sa comentam daca este mic sau mare, este legal pur si simplu.

@inat
Penalizarile la furnizori nu se mai repartizeaza pe liste deoarece pe liste se penalizeaza restantierii prin sistemul propriu de penalizare al asociatiei, din penalizarile astfel aplicate se strang niste bani in fondul de penalizare, iar penalizarile venite de la furnizori se platesc direct si in suma totala din acest fond.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Aprilie 2015
elga50, moderator
inat a scris:
Va rog sa-mi explicati cum se calculeaza penalizarile de la furnizori ...?

Asociatia nu calculeaza penalizarile "de la furnizori". Furnizorii calculeaza si factureaza penalizari catre asociatie pentru facturile restante...
Daca s-a adopatat in comitetul executiv un sistem propriu de penalizari, administratorul va aplica penalizari conform acestuia. Asa cum s-a mai spus, atunci cand se aplica penalizari conform siste,mului propriu de penalizari, nu se mai repartizeaza penalizarile facturate de furnizori. Penalizarile facturate de furnizori se achita din sumele incasate de la restantieri in urma aplicarii sistemului propriu de penalizari.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)
Sistem de penalitati popem popem Buna seara Asociatia de proprietari nu are sistem de penalizare propriu , dar la o restanta de ... (vezi toată discuția)