avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediul pentru creşterea copilului acordat în ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediul pentru creşterea copilului acordat în perioada octombrie 2002 - septembrie 2003 constituie vechime în muncă conform ultimelor reglementari

Va rog sa-mi raspunde-ti daca, concediul pentru creşterea copilului acordat în perioada octombrie 2002 - septembrie 2003 constituie vechime în muncă si se ia in calcul ( se adauga) atat la stabilirea nr. de ani de cotizare cat si la punctaj, conform reglementarilor din legea 19/2000 dar si actualizata cu legea 263/2015.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:29, 17 Noiembrie 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
...
d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 — 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
...

2. - In perioada 2002 - 2003 era in vigoare Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
- Conform Legii 19/2000 perioada de concediu crestere copil facea parte din "Alte drepturi de asigurări sociale".
- Ca urmare perioada de concediu crestere copil din octombrie 2002 - septembrie 2003 nu este vechime in munca dar este stagiu de cotizare la pensie.
Va multumesc, si daca se poate, ca nu sunt lamurit, daca as avea 34,5 ani vechime in munca din care 10 in grupa II , si din motive de sanatate as iesi la pensie de boala iar atunci cand voi impliini varsta de 63 ani, aceste 9 luni de crestere a copilului va fi luat in calcul ca stagiu complet de cotizare de 35 ani? Adica se adauga la cei 35,5 ani vechime si cotizare? Dar stagiul militar deasemenea se ia in calcul?
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2015
bejenarv, utilizator
Toate perioadele asimilate stagiului de cotizare la pensie se valorifica in cazul pensiei pentru limita de varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca ptr. calcul pensie de drept nicoleta001 nicoleta001 Buna ziua ! As dori sa stiu daca la calculul vechimii in munca ptr. a \" intra \" la pensia de drept se iau in calcul : perioada de somaj imediat de dupa ... (vezi toată discuția)
Ulm (ucenicie la locul de munca) + stagiul militar,intra in calculul pensiei limita de varsta ??? ContSters192068 ContSters192068 Am facut Scoala profesionala de 3 ani la zi tip ULM (ucenicie la locul de munca) cu practica in uzina,intre anii 1971-1974, ani in care am primit bursa,apoi ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca bursucica bursucica Buna ziua! As dori sa stiu daca concediul de cresterea copilului este considerat vechime in munca in conditiile in care am fost angajata pe perioada ... (vezi toată discuția)