avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati, avem un angajat cu subventie art.80, intrebarea mea este, daca vrem sa trimitem pe un alt angajat la somaj,afecteaza daca primim subventii?

Cu ce articol punem sa desfacem contractul de munca, cu art.65 alin(1) sau art.81/7?
Va multumesc


Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:22, 28 Octombrie 2015
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 80
(1) Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent incadrat:
a) o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b) o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
c) o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
...

Art. 83
(1) Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora, cel putin 18 luni de la data incheierii.
...

2. Asadar legea prevede sa nu incetati contractul individual de munca (CIM) timp de 18 luni al salariatului pentru care ati beneficiat de subventia prevazuta de art. 80 din lege.

3. - Oricare alt salariat poate fi concediat.
- Dar pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa ii incetati CIM cu unul din urmatoarele articole din Codul muncii: art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) si i), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subventie pentru absolventi andreea_popescu andreea_popescu daca am urmat cursurile unei facultati la id, un angajator poate beneficia de subventie pt. mine?Multumesc (vezi toată discuția)
Mentinere angajat onimada onimada Buna ziua! Spuneti-mi si mie daca o firma angajeaza un absolvent pentru a beneficia de subventie de la stat cat timp trebuie mentinut in functie acel angajat? (vezi toată discuția)
Angajare dupa studii indemnizatie angajator nae2012 nae2012 Buna seara. Am si eu o intrebare am inteles ca daca te angajezi dupa ce ai terminat studiile angajatorul primeste o anumita suma de bani...dar angajatul ... (vezi toată discuția)