avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imobil dobandit inaintea casatoriei, protejare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imobil dobandit inaintea casatoriei, protejare mostenire

Speta este urmatoarea:
Apartamentul familiei este pe numele mamei , in baza unui contract de v-c vechi din 1992-93 . Mama este casatorita cu tata ulterior , dupa anul 2000. Sunt singurul lor fiu (1990). Tata mai are doi copii dintr-o casatorie anterioara (inainte de 1990). Acum, imi pot face griji in privinta mostenirii integrale a apartamentului? Cei doi frati vitregi ar avea vreun drept asupra unei cote-parti din apartament?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:43, 28 Octombrie 2015
Doar daca mama dvs ar deceda prima,mostenitori ar fi tatal dvs si dvs.La decesul acestuia parte ce ii revine adica 1/4 se va imparti intre dvs si ceilalti doi frati ai dvs.
Insa cum ordinea inmormantarilor nu o stabilim noi.....
Exista vreo posibilitate de preveni si aceasta situatie cat timp sunt ambii in viata? Adica pot face un act notarial din care sa reiasa ca oricare ar fi ordinea decesurilor, casa sa ramana a mea?
Mama dvs poate sa va vanda dvs locuinta si sa si retina uzufruct pt dansa si sa constituie uzufruct pt tatal dvs. Costurile sunt apreciabile, pretul trebuie sa fie real sincer si serios.
Asta ar fi singura solutie neatacabila, sa inteleg ? Prin donatie sau testament nu se poate ?
In cazul in care ar ramane tata, el poate renunta la partea mostenita in favoarea mea?
Pe de alta parte, am citit ca bunurile dobandite inaintea casatoriei sunt bunuri proprii si sotul nu are niciun drept asupra lor.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2015
Doryan90, utilizator
Bunurile dobandite inaintea casatoriei sunt bunuri proprii,insa ele intra in masa succesorala si se impart intre mostenitori, nu intra in masa partajabila de la divort. Insa divortul si decesul sunt lucruri diferite. Tatal dvs este mostenitor rezervatar, in cazul in care mama dvs decedeaza inainte tatalui, o cota de 1/4 din apartament revine si acestuia. Tatal dvs poate renunta la mostenire insa dupa ce decedeaza mama dvs., lucru de care nu sunteti sigur. Testamentul poate fi atacat de tatal dvs pentru a si cere rezerva succesorala de 1/8 din apartament, la fel si donatia, caci este mostenitor rezervatar.
Când v-am dat solutia de mai sus, v am dat o in cunostinta de cauza. Consultatii amanuntite nu se pot da pe un forum, cum nici nu se pot prevedea situatiile ce pot aparea pe parcursul vietii....(de ex.in cazul dvs sa decdeze tatal primul si atunci fratii dvs nu au nici un drept la apartament)

Alte discuții în legătură

Am dreptul la moștenire? ralukec ralukec Bună ziua, am nevoie de puțin ajutor. Părinții mei au divorțat când eu aveam 7 ani, acum am 24. Eu am rămas cu mama, iar cu tata nu am mai ținut ... (vezi toată discuția)
Bunurile proprii dobandite prin mostenire pot fi lasate la randul lor prin testament? medeea77 medeea77 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie juridica: Bunicul meu (91 de ani) a mostenit anumite bunuri in urma cu 6 luni, in acest sens existand un ... (vezi toată discuția)
Ce se poate intampla daca.................... nimenea nimenea Imi permit sa va adresez si eu cateva intrebari. Mama si tatal meu in prezent in viata detin un apartament cu 4 camere.Eu mai am un frate. Mama de ceva timp ... (vezi toată discuția)