avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce se poate intampla daca....................
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce se poate intampla daca....................

Imi permit sa va adresez si eu cateva intrebari.
Mama si tatal meu in prezent in viata detin un apartament cu 4 camere.Eu mai am un frate. Mama de ceva timp se tot gandeste cum ar putea face ca sa faca sa ne imparta la ambii aceasta mica avere acum cat ei mai sunt in viata . Mentionez ca mama are o banuiala ca tata s ar putea sa mai aiba un copil dinante de casatoria lor si ii este teama ca acesta sa aiba pretentii la mostenire in momentul in care el nu ar mai fii. Care ar fi cea mai buna solutie in acest caz , cum ar putea imparti totul fara ca acesta din urma daca exista sa nu poata ridica pretentii!! Cum se imparte totul in momentul in care unul din ei decedeaza s au ambii? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:39, 18 Noiembrie 2010
Daca imobilul e bun comun, adica achizitionat de catre parinti in timpul casniciei, mama singura nu poate dispune de el, intreg, ci doar impreuna cu tatal dvs.
Daca ei sunt de acord, pot face o imparteala de ascendent, adica sa va doneze/vanda jumatate la fiecare frate.

Acum despre cum se poate imparti dupa decesul unuia ( caci e greu de crezut ca vor fi comorienti, adica vor muri in acelasi timp in acelasi loc) se pot scrie tratate. Depinde cine moare primul. Oricum, sotul supravietuitor va avea drept de mostenire 1/4 din masa succesorala iar copiii 3/4. De mentionat ca in masa succesorala intra bunurile proprii, in cazul in care imobilul e bun comun, doar jumatate din el, celalalta jumatate ii ramane sotului supravietuitor.

Deci discutiile in acest moment sunt degeaba. Daca tatal e de acord, se poate imparti de pe acum. Dar, daca are alt copil, acela este mostenitor rezervatar si are dreptul sa atace orice act care ii incalca rezerva succesorala. Asa ca faceti oricum degeaba orice.
Va pot face o vanzare cu retinerea dreptului de abitatie sau uzufruct.
adica dvs practic imi spuneti ca si daca parintii ne fac act de vanzare cumparare la ambii acel copil despre care credem ca ar exista are oricum dreptul?
buna ziua.
faceti act de intretinere cu amandoi parintii . intabulati actul in CF si copilul tatalui dvs., daca acesta exista nu va putea ataca acest act, intrucat contractul de intretinere nu este prezumat a fi o liberalitate.
nimenea a scris:

adica dvs practic imi spuneti ca si daca parintii ne fac act de vanzare cumparare la ambii acel copil despre care credem ca ar exista are oricum dreptul?


Exact. Mai precis, daca el doreste, va putea sa atace orice act pe care il face tatal dvs. in favoarea dvs., chiar si vanzare-cumparare. Fiindca sunteti rude de gr.I, vanzarea e prezumata a fi donatie, iar mostenitorul rezervatar poate ataca actul prin actiunea in simulatie, instanta califica actul ca fiind donatie si mostenitorul solicita reductiunea liberalitatilor excesive sau raportul donatiilor si isi culege partea care i se cuvine, legal.

Bine, mai trebuie sa si vrea.

Pt a va pune la adapost, singurul act inatacabil este contractul de intretinere, cum s-a spus si mai sus.

Alte discuții în legătură

Testament ContSters308967 ContSters308967 Buna seara, Am o problema legata de atacarea testamentului.Fratele meu a decedat,la 7 ani dupa el a decedat si mama mea,in decursul acestor ani eu am primit ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! daca suntem doua surori și s-a făcut succesiunea ... Ionel Achimi Ionel Achimi Buna ziua! Daca suntem doua surori și s-a făcut succesiunea după mama care a decedat, iar acum tata a ramas în viața, având și un atac cerebral, cu ... (vezi toată discuția)
Tata i-a donat apartamentul fratelui meu fara sa ma despagubeasca adrian nedelea adrian nedelea tata a donat apartamentul care i-a fost dat de stat penrtu ca avea o familie si copii , fratelui meu , se poate ataca in justitie , deoarece i-a fost dat ... (vezi toată discuția)