Buna ziua! Daca suntem doua surori și s-a făcut succesiunea după mama care a decedat, iar acum tata a ramas în viața, având și un atac cerebral, cu pareze (grad handicap) îmi poate da mie toată partea lui daca am grija de el până la moarte? Fără să se facă vreo contestație ulterioară, sa se atace ? Mulțumesc!
Poate face contract de vânzare cumpărare cu uzufruct viager. Sau contract de întreținere. Sau procedura de punere sub interdicție (ocrotire), dacă handicapul afectează discernământul. În acest caz, se va numi un tutore, care poate încheia pentru tatăl dvs unul dintre contractele ante-menționate, tot cu acordul instanței, pentru transparenta și evitarea oricăror suspiciuni.
Cel mai mare risc, pentru posibila atacare a unui contract, îl reprezinta suspiciunea cu privire la lipsa discernământului.
Mulțumesc pentru răspunsuri!
Și dacă tatăl meu mai are 2 copii (alta căsătorie)cu care nu a mai luat legătura de când erau mici..aceștia au dreptul peste câțiva ani daca ar dori? Ce drepturi ar avea și cum nu ar putea ataca? Ce act ar trebui făcut ?
Chiar dacă nu au vorbit de mulți ani, acei copii vor avea drept la moștenire. Bunurile ramase pe numele defunctului după deces se împart egal la că-ți copii sunt. De ex, înțeleg ca sunteți 4 copii, împărțiți la 4.
Copiii sunt și moștenitori rezervatari, ei pot ataca actele defunctului prin care bunurile au fost lăsate în timpul vieții unui singur copil. Rezerva succesorală este jumătate din cât li s-ar fi cuvenit dacă nu ar fi existat respectivul act. Aici pot și discutate și explicate mai multe aspecte, condiții, etc. Discuția e mai amplă.
Ce act tb făcut - variantele principale sunt cele scrise anterior. Asa cum am zis, principalul motiv pentru a ataca actul poate fi discernământul.
Acest mesaj nu reprezinta o consultație juridică, este o opinie sumara asupra situației juridice expuse în întrebare.
Moștenitorii rezervatari pot ataca în instanță orice act, cerând reducțiunea liberalităților excesive.
Deci nu există act notarial care să nu poată fi atacat de ceilalți moștenitori.
Mai bine este ca pe timpul vieții părinților să dați în judecată surorile/frații, să fie obligați de instanță să plătească părinților ajunși la neputință pensie de întreținere.
Dacă sora dvs refuză să-și ajute mama, dați-o în judecată, că moștenirea sigur nu o va refuza.
Și pe copii tatălui din altă căsătorie (și chiar trebuie) puteți să-i dați în judecată, să plătească tatălui lor pensie de întreținere.
Tatăl dumneavoastră poate să vă facă la notar CONTRACT de ÎNTREȚINERE, pe cota lui parte din bunuri/proprietăți.
Dacă moștenitorii rezervatari cer în instanță reducțiune, și în cazul că instanța le admite, vor moșteni doar jumătate din cât ar fi avut dreptul, dacă tatăl nu vă perfecta la notar contract de întreținere.
Deci aveți de câștigat și în cazul unui contract de întreținere supus reducțiunii.
Frații din altă căsătorie ai tatălui, împart la egalitate cu dvs, dacă nu acționați și stați în pasivitate.