Buna ziua,
Ma numesc I.Prodan si am urmatoarea problema:locuiesc la curte iar fereastra (un spatiu nezidit prevazut cu gratii fara geam), vecinilor din partea nordica are deschiderea la noi in curte.Peretele casei vecinilor este construit exact pe marginea proprietatii neexistand un spatiu intre proprietatea noastra si a lor.
Deoarece sunt foarte galagiosi as dori sa stiu daca este legal sa aiba acea deschizatura in zid cu vedere la noi in curte?
Cum as putea rezolva aceasta problema?
Am incercat sa mediem pe cale amiabila ,dar nu am reusit.
Va multumesc,
Cu respect I.Prodan
Nu este legal decat daca dvs le-ati dat acordul sa faca acea fereastra!
Puteti face reclamatie la Inspectia de stat in constructii si la Disciplina in constructii din cadrul primariei de sector de care apartineti!B-)
art. 611 din Codul Civil prevede că "nici unul dintre vecini nu poate face, fără consimţămîntul celuilalt , fereastră sau deschidere într-un zid comun"Art. 612 din Codul civil prevede ca nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea, asupra proprietatii ingradite sau neingradite a vecinului sau, fara respectarea distantei legale, respectiv de 1,90 m.Aceste reglementari scopul respectarii drepturilor si intereselor legitime ale proprietarilor fondurilor invecinate.
Puteti cere vecinului astuparea acestor feresrte , iar daca nu se conformeaza , aveti si calea instantei, insa exista si sansa ca vecinul sa f i dobandit acest drept - ca o servitute de vedere, prin uzucapiune, daca au trecut mai mult de 10 ani.
art. 611 din Codul Civil prevede că "nici unul dintre vecini nu poate face, fără consimţămîntul celuilalt (...), fereastră sau deschidere într-un zid comun". B-)
Depinde de situatia de fapt concreta, o deschidere pentru aer si lumina intr-una dintre incaperile vecinilor, poate exista. Articolul 612 din Codul civil se refera numai la deschiderile pentru "vedere" asupra proprietatii vecine, ce pot fi realizate in conditiile pastrarii distantei de 19 decimetri fata de limita proprietatii vecine. Zidul nu poate fi numit comun. Le puteti cere vecinilor sa monteze un geam mat la deschiderea practicata in zidul lor.