avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Geam pe zidul comun cu proprietatea mea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Geam pe zidul comun cu proprietatea mea

Unul din vecinii mei, are spatele casei hotar cu terenul meu. Zilele trecute ma trezesc cu o gaura in perete si un muncitor care se uita la mine...

Conform cu

Cod civil Secţiunea III
Art. 611
Unul din vecini nu poate face, fără consimţământul celuilalt, nici într-un chip, fereastră sau deschidere într-un zid comun.
Art. 612
Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietăţii îngrădite sau neîngrădite a vecinului său, de nu va fi o distanţă de 19 decimetri între zidul pe care se deschid aceste vederi şi proprietatea vecină.


acea fereastra nu avea ce sa caute acolo. Vecinul a mansardat(amenajat interior) podul, casa fiind fara vedere la strada banuiesc ca nu a luat niciun fel de autorizatie. Deschiderea are cca 60x60 cm si am impresia ca acolo este ori baie ori bucatarie, fiind situata aproape de tavan. El poate invoca faptul ca e deschidere de aerisire, desi putea foarte bine sa-si puna un velux in tavan. dar daca se urca pe un scaunel,, imi zambeste frumos si sta sa asculte ce vorbesc eu la mine in curte. Am inteles ca legea..(nu stiu care!!) i-ar da dreptul sa faca deschidere de aerisire spre terenul meu!!!X-( , desi ar fi putut sa-si puna un burlan sau velux pe acoperis.

Vreau sa stiu daca exista undeva o norma de aplicare a art. 611-612 care sa stipuleze ce dimensiuni sa aibe aceste deschideri, si in ce conditii sunt acceptate. Nu vreau sa alerg aiurea pe la primarie sau sa ajung la procese si sa mi-o iau in freza pentru ca a dat spaga, si toata situatia e la interpretarea unor spagari de la primarie!


Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 18:49, 15 August 2011
Consider ca poate fii o servitute de lumina iar jurisprudenta a stabilit ca deschiderile pentru aer si lumina se pot practica la orice distanta si inaltime, considerandu-se ca acestea constituie un atribut al dreptului de proprietate si nu pot aduce nici un prejudiciu fondului invecinat
fara nicio reglementare tehnica, orice deschidere fie ea si de 1m x 1m este o "servitute de aer si lumina". Altfel la ce ne-am mai face geamuri la case? Si in mod clar aduc prejudicii,, altfel nu ar fi existat sectiunea III din codul civil!
In noul Cod Civil ce va intra in vigoare de la 1 octombrie se face diferenta intre fereastra de vedere si fereastra de lumina.

Fereastra de lumină

Art. 616. - Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.


Deci, in momentul de fata il poti reclama deoarece nu are dreptul la acea fereastra. Dupa 1 octombrie, ai putea sa-l reclami doar daca fereastra lui permite vederea spre curtea ta. Daca din constructie, fereastra este opaca (sticla sablata) si nu se poate deschide sau se deschide doar partial (eventual pe verticala) a.i. sa nu se poata vedea la tine in curte, nu prea mai ai ce sa faci.
dati vecinul in judecata pt nerespectarea distantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute -geam de lumina si aeririse ?????? Analore Analore Apelez la cunostintele dv. intr-o problema care imi este nelara, in cazul constructiei unui imobil chiar pe limita de hotarar intre 2 proprietatii, acestui ... (vezi toată discuția)
Distanta ferestre - constructii vecine dboariu dboariu Locuiesc intr-un apartament dintr-o casa veche. Curtea si un apartament au fost retrocedate fostului proprietar. La ce distanta de ferestrele mele poate ridica ... (vezi toată discuția)